Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


lifestylewegańskiewege kuchnia

Złote mleko, czyli magiczny eliksir joginów

wrzesień 12, 20180 komentarzy

Przepis: Justyna Kupracz

kurkuma

Czas na wspaniałą kurkumę w kolejnej odsłonie. Należę do jej wielbicielek — piję ją z herbatą, dodaję do każdej potrawy i najchętniej nosiłabym zawsze przy sobie. Robię to, ze względu na jej wspaniałe właściwości zdrowotne i upiększające, uwielbiam też jej smak — zwłaszcza w połączeniu z zieloną herbatą. Dziś przepis na cudowny eliksir, który przyda się zwłaszcza w sezonie, w którym łatwo złapać przeziębienie.

Złote mleko, czyli królewski napój bazuje na kurkumie a dokładnie zawartej w niej kurkuminie, która działa antynowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie (w kurkumie znajdziemy również inny leczniczy składnik – tumeron, który może przyspiesza procesy naprawcze
w mózgu).

Ten magiczny eliksir, gdy dodamy do niego korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i zapewni nam zdrowie przez całą jesień i zimę.

No i jest bajecznie łatwy do przygotowania. Potrzebujemy:

  • 250ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczki kurkumy — gra tu pierwsze skrzypce
  • 1 łyżeczki cynamonu — do smaku
  • 1/2 łyżeczki imbiru — działa rozgrzewająco
  • szczypty pieprzu — piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie kurkuminy
  • 1/2 lub 1 łyżeczki oleju migdałowego — kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach (jeżeli nie zależy ci na rozgrzewających właściwościach, doskonale sprawdzi się olej kokosowy)

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu. Pilnujemy, by nie doprowadzić do zagotowania. Ten wybitny napój znany jako napój joginów, pijemy, kiedy jest jeszcze ciepły — najlepiej codziennie.

Namaste.

Niezwykle upiększająca maseczka z kurkumy (DIY) Niezwykle upiększająca maseczka z kurkumy (DIY) Peeling doskonały – czyli kawowa uczta w wersji
de lux
Scroll to top