Złote mleko, czyli magiczny eliksir joginów

Przepis: Justyna Kupracz
Czas na wspaniałą kurkumę w kolejnej odsłonie. Należę do jej wielbicielek — piję ją z herbatą, dodaję do każdej potrawy i najchętniej nosiłabym zawsze przy sobie. Robię to, ze względu na jej wspaniałe właściwości zdrowotne i upiększające, uwielbiam też jej smak — zwłaszcza w połączeniu z zieloną herbatą. Dziś przepis na cudowny eliksir, który przyda się zwłaszcza w sezonie, w którym łatwo złapać przeziębienie.
Złote mleko, czyli królewski napój bazuje na kurkumie a dokładnie zawartej w niej kurkuminie, która działa antynowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie (w kurkumie znajdziemy również inny leczniczy składnik – tumeron, który może przyspiesza procesy naprawcze
w mózgu).
Ten magiczny eliksir, gdy dodamy do niego korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i zapewni nam zdrowie przez całą jesień i zimę.
No i jest bajecznie łatwy do przygotowania. Potrzebujemy:
- 250ml mleka migdałowego
- 1 łyżeczki kurkumy — gra tu pierwsze skrzypce
- 1 łyżeczki cynamonu — do smaku
- 1/2 łyżeczki imbiru — działa rozgrzewająco
- szczypty pieprzu — piperyna zawarta w pieprzu zwiększa wchłanianie kurkuminy
- 1/2 lub 1 łyżeczki oleju migdałowego — kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach (jeżeli nie zależy ci na rozgrzewających właściwościach, doskonale sprawdzi się olej kokosowy)
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu. Pilnujemy, by nie doprowadzić do zagotowania. Ten wybitny napój znany jako napój joginów, pijemy, kiedy jest jeszcze ciepły — najlepiej codziennie.
Namaste.