Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


obiadwegańskiewege kuchniawytrawne

Weekendowe samosy z batatami

marzec 3, 20190 komentarzy

Wpis: Ola Solińska-Nowak

Weekendowe samosy z batatami - Obite Gary
Weekendowe samosy z batatami - Obite Gary
Weekendowe samosy z batatami - Obite Gary

Nie będzie dla Was zaskoczenem, gdy napiszę, że kocham weekendy. Te dwa wolne od obowiązków dni mijają mi zwykle na robieniu tego, co kocham najbardziej. Piekę i gotuję, przesadzam kwiaty, uprawiam jogę, chodzę na długie spacery albo, cytując znaną piosenkę, czytjąc w wannie, tracę wzrok.

Miniony weekend zaliczam do szczególnie udanych, bo wyrobiłam 110% normy we wszystkich wymienionych czynnościach, a doniosłą rolę w tym leniwym czasie odegrały ziemniaki. Dużo ziemniaków…, które dzielnie przerobiłam na jeszcze więcej pysznych samosów.

Samosy, czyli indyjskie pierożki, tradycyjnie smaży się w głębokim tłuszczu. Ja je wolę jednak zapiec na złoto w piekarniku. Są wtedy zdecydowanie lżejsze (zaleta: można zjeść ich więcej) a wciąż tak samo chrupkie i aromatyczne. Ich wykonanie jest też, trzeba przyznać, dosyć czasochłonne, dlatego weekend to idealny czas, by je przygotować.

To co? Działamy?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średniej wielkości batat
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • paczka mrożonego groszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • kilka goździków
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwy do podsmażenia przypraw

a

Składniki na sos:

  • duże opakowanie jogurtu wegańskiego
  • łyżka kurkumy
  • łyżka syropu z agawy/ klonowego
  • łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

a

Wykonanie:

a

Ciasto:

  • Składniki na ciasto mieszamy w dużej misce i wyrabiamy, aż będzie plastyczne i lśniące.
  • Na czas przygotowania farszu ciasto chłodzimy w lodówce.

a

Farsz:

  • Ziemniaki, batat i marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w ok. 180 stopniach.
  • Groszek blanszujemy.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione goździki i resztę przypraw. Smażymy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wszystkie warzywa przesypujemy do miski i mieszamy z przyprawami i oliwą. Farsz możemy delikatnie rozgniatać palcami, by smaki się „przegryzły”.

a

Pierożki:

  • Schłodzone ciasto dzielimy na porcje, z których toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkujemy w okrągły placek o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 12 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy rogi, jak w tradycyjnych pierogach.
  • Przed wyłożeniem na blachę pierożki z obu stron smarujemy oliwą.
  • Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie na chwilę je wyjmujemy, ponownie smarujemy oliwą i wkładamy na dalsze 15 min. do piekarnika.

a

Sos:

  • Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż do otrzymania lekko złocistego sosu.
  • Przelewamy go do sosjerki i polewamy nim jeszcze ciepłe samosy.

Ja najbardziej lubię samosy w połączeniu z naszą swojską, polską surówką z kiszonej kapusty (niestety nie dotrwała do sesji zdjęciowej, więc zastępuje ją rukola z pomidorami).

Smacznego! Niech weekendowy nastrój trwa u Was cały tydzień!

Naturalny kokosowy antyperspirant (DIY) Tortilla ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim
Scroll to top