Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ciastadeseryna słodkowege kuchnia

Ucieraniec z dynią, jabłkami i kruszonką z orzechów

listopad 2, 20180 komentarzy

Autor: Ola Solińska

Ucieraniec z dynią

Kiedyś jesień kojarzyła mi się wyłącznie z krótkim dniem, deszczem i przeziębieniem. Z czasem nauczyłam się dostrzegać coraz więcej zalet tej pięknej, nieco melancholijnej pory roku.

Lubię jesienne smaki i kolory; czerwone jabłka, ognistorude dynie, chrupiące, lekko cierpkawe orzechy włoskie czy pachnące lasem grzyby. Jesienią czas zwalnia, po pracy przebieram się w najwygodniejsze dresy świata i snując się po mieszkaniu, rozpieszczam się kawą z imbirem i goździkami albo aromatycznym, jesiennym ciastem i… od razu zapominam, że kiedyś nie lubiłam jesieni.

A skoro o cieście mowa, to o tej porze roku najlepiej smakuje ucieraniec z dynią, jabłkami i „kruszonką” z orzechów włoskimi w karmelu. Pod warunkiem, oczywiście, że uciera się go w najwygodniejszych dresach świata. No to wskakujemy w dresy i ucieramy!

a

Ucieraniec z dynią, jabłkami i „kruszonką” z orzechów włoskich w karmelu

a

Składniki na ciasto

  • 300 g dowolnej mąki
  • 200 g oleju kokosowego (najlepiej w formie niepłynnej)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka (w wersji wegańskiej można zastąpić kleikiem z siemienia lnianego)
  • szklanka surowej tartej dynii
  • szczypta cynamonu
  • mała paczka proszku do pieczenia
  • 3 nieduże jabłka

a

Składniki na „kruszonkę”

  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego

a

Przygotowanie

Uwaga: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej (chyba, że lubicie zakalec – ja np. uwielbiam :P)

  • Olej kokosowy ucieramy z cukrem, powoli dodając jajka.
  • Przesianą mąkę łączymy z proszkiem i powoli dodajemy do wciąż ucieranego ciasta.
  • Startą na grubych oczkach dynię lekko odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • Blaszkę (średnica ok. 25 cm) naoliwiamy i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią ciasto, wygładzamy.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki, które delikatnie wciskamy w ciasto.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. kwadrans.
  • W tym czasie przygotowujemy „kruszonkę” z orzechów włoskich: topimy na rozgrzanej patelni cukier trzcinowy aż powstanie karmel. Dodajemy wyłuskane, posiekane orzechy włoskie i prażymy przez chwilę aż do chrupkości.
  • Delikatnie wysuwamy blaszkę z piekarnika, posypujemy podpieczone ciasto orzechami w karmelu i wkładamy na kolejne 40 minut.

Zajadamy ze smakiem, jeszcze ciepłe, z melancholią obserwując, jak za oknem wieczór powoli zamienia się w noc. Prawdopodobnie rozprawimy się z tą blaszką zanim nadejdzie mglisty poranek 😉

Posmakowało Ci to ucierane ciasto? To może czas na równie pyszne ciasto śliwkowe?

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Chlorella. Super alga na ratunek przed smogiem Naturalny kokosowy antyperspirant (DIY)
Scroll to top