Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ciastadeseryna słodkowegańskiewege kuchnia

Truskawki zapiekane pod kruszonką z granoli

maj 26, 20150 komentarzy

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska

Truskawki już zawsze kojarzyć mi się będą z dzieciństwem i ogródkiem babci Loli :-). Jestem mieszczuchem od urodzenia – wrocławskie blokowisko, na którym się wychowałam, było i jest wprawdzie dość zielone, ale nie oferowało przydomowych działek. Dlatego wyjazd do babci i wyprawy do jej małego ogródka do tej pory są dla mnie synonimem sielskiego odpoczynku i beztroski.

W latach 90. jakby mniej straszono bakteriami, alergiami, poparzeniami słonecznymi i chorobą brudnych rąk. Pewnie dlatego pozwalano mi latać po ogródku na boso i jeść owoce i warzywa prosto z grządek. Moje wspomnienia z tamtych zielonych popołudni można zamknąć w kilku obrazach: spieczone od słońca wargi, piegi na ramionach, ciepła, wilgotna ziemia między palcami bosych stóp i piasek trzeszczący w zębach ;). Niedomyta, nagrzana truskawka brudziła ręce i buzię, i smakowała rajem – słońcem, słodyczą, cierpkością i ziemią.

Do dzisiaj nie udało mi się tego smaku odnaleźć, choć co roku z początkiem sezonu truskawkowego wyruszam w sentymentalną podróż i organoleptycznie badam truskawki na wrocławskich straganach. Na razie bez większych rezultatów, ale nie poddaję się, zwłaszcza, że truskawkowy wysyp jest w Polsce intensywny, ale krótki. Warto z niego korzystać, bo te małe czerwone owoce to niezastąpione źródło witaminy C (100 g truskawek zawiera jej 60 mg), stymulują pracę wątroby, obniżają cholesterol i wspomagają pracę nerek. W dodatku mają niski indeks glikemiczny (40 – bezpieczne dla cukrzyków!) i są niskokaloryczne (28 kcal w 100 g), więc można je jeść niemal bez ograniczeń.

Truskawki najlepiej smakują saute – bez obróbki termicznej i słodkich dodatków. Jeśli jednak macie ochotę poeksperymentować, zapraszam do wypróbowania dzisiejszej potrawy dnia – truskawek zapiekanych pod kruszonką z granoli.

Składniki na 1 blaszkę

Truskawkowe nadzienie

  • 1 kg świeżych truskawek
  • Garść rodzynek
  • 50 g brązowego cukru
  • Paczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka z granoli

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Garść ulubionych orzechów i pestek
  • Garść posiekanej czekolady
  • Pół szklanki brązowego cukru
  • 100 g zimnego masła
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • W tym czasie przepłukać i obrać truskawki.
  • Owoce wymieszać z rodzynkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, a następnie przełożyć do natłuszczonej blaszki.
  • Płatki owsiane i orzechy podprażyć na suchej patelni.
  • Połączyć z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodać schłodzone i pokrojone w kostki masło i wyrobić na kruszonkę.
  • Truskawki posypać kruszonką i piec ok. 20-25 minut aż uzyska złocistą barwę.
  • Po ostudzeniu, ciasto posypać płatkami czekoladowymi i/lub cukrem pudrem.

Wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami Ciasto daktylowe z karmelizowanymi orzechami
Scroll to top