Truskawki zapiekane pod kruszonką z granoli

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska
Truskawki już zawsze kojarzyć mi się będą z dzieciństwem i ogródkiem babci Loli :-). Jestem mieszczuchem od urodzenia – wrocławskie blokowisko, na którym się wychowałam, było i jest wprawdzie dość zielone, ale nie oferowało przydomowych działek. Dlatego wyjazd do babci i wyprawy do jej małego ogródka do tej pory są dla mnie synonimem sielskiego odpoczynku i beztroski.
W latach 90. jakby mniej straszono bakteriami, alergiami, poparzeniami słonecznymi i chorobą brudnych rąk. Pewnie dlatego pozwalano mi latać po ogródku na boso i jeść owoce i warzywa prosto z grządek. Moje wspomnienia z tamtych zielonych popołudni można zamknąć w kilku obrazach: spieczone od słońca wargi, piegi na ramionach, ciepła, wilgotna ziemia między palcami bosych stóp i piasek trzeszczący w zębach ;). Niedomyta, nagrzana truskawka brudziła ręce i buzię, i smakowała rajem – słońcem, słodyczą, cierpkością i ziemią.
Do dzisiaj nie udało mi się tego smaku odnaleźć, choć co roku z początkiem sezonu truskawkowego wyruszam w sentymentalną podróż i organoleptycznie badam truskawki na wrocławskich straganach. Na razie bez większych rezultatów, ale nie poddaję się, zwłaszcza, że truskawkowy wysyp jest w Polsce intensywny, ale krótki. Warto z niego korzystać, bo te małe czerwone owoce to niezastąpione źródło witaminy C (100 g truskawek zawiera jej 60 mg), stymulują pracę wątroby, obniżają cholesterol i wspomagają pracę nerek. W dodatku mają niski indeks glikemiczny (40 – bezpieczne dla cukrzyków!) i są niskokaloryczne (28 kcal w 100 g), więc można je jeść niemal bez ograniczeń.
Truskawki najlepiej smakują saute – bez obróbki termicznej i słodkich dodatków. Jeśli jednak macie ochotę poeksperymentować, zapraszam do wypróbowania dzisiejszej potrawy dnia – truskawek zapiekanych pod kruszonką z granoli.
Składniki na 1 blaszkę
Truskawkowe nadzienie
- 1 kg świeżych truskawek
- Garść rodzynek
- 50 g brązowego cukru
- Paczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka z granoli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- Garść ulubionych orzechów i pestek
- Garść posiekanej czekolady
- Pół szklanki brązowego cukru
- 100 g zimnego masła
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- W tym czasie przepłukać i obrać truskawki.
- Owoce wymieszać z rodzynkami, cukrem i mąką ziemniaczaną, a następnie przełożyć do natłuszczonej blaszki.
- Płatki owsiane i orzechy podprażyć na suchej patelni.
- Połączyć z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać schłodzone i pokrojone w kostki masło i wyrobić na kruszonkę.
- Truskawki posypać kruszonką i piec ok. 20-25 minut aż uzyska złocistą barwę.
- Po ostudzeniu, ciasto posypać płatkami czekoladowymi i/lub cukrem pudrem.
Wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!