(Suprematyczne) Krakersy buraczane

Tekst: Ola Solińska
Zdjęcia: Ola Krupa
Przepis: Justyna Kupracz
Założyciel suprematyzmu, Malewicz podkreślał, że jego sztuka jest sztuką uczuć, nie intelektu. Barwa i układ mają wywoływać określone stany emocjonalne. „Osiem czerwonych prostokątów” zadziwiają prostotą, a jednocześnie wzbudzają niepokój. Kto i dlaczego je tak porzucił? Czy to przypadek, czy dowód na istnienie wyższego porządku? Punkt, linia, płaszczyzna – układy scalone, matematyka Wszechświata sprowadzona do cząstek elementarnych.
Kulinarny odpowiednik dzieła Malewicza – karminowe paski krakersów niedbale porzucone na blacie stołu – znak czyjejś (nie)obecności?
Skład:
- 1 szklanka surowych buraków – pokrojonych w kostkę
- 2 białka jaj
- 3 łyżki mąki z amarantusa
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej do posypania na wierzchu
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, buraki rozdrabniamy na puree w blenderze lub maszynce. Dodajemy w pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy ciasto na pergamin i przykrywamy dodatkową warstwą papieru. Wałkujemy ciasto do grubości ok 0,5 cm, wierzch posypujemy solą morską. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 min, nożem kroimy krakersy na wymarzone fantazyjne kształty.
Smacznego!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!