Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu

bez cukrubez glutenubez mlekakokoskrakersyprzekąskiwege kuchnia

(Suprematyczne) Krakersy buraczane

lipiec 10, 20150 komentarzy

Tekst: Ola Solińska

Zdjęcia: Ola Krupa

Przepis: Justyna Kupracz

osiem czerwonych
prostokątów.
krakersy
z buraków.

Założyciel suprematyzmu, Malewicz podkreślał, że jego sztuka jest sztuką uczuć, nie intelektu. Barwa i układ mają wywoływać określone stany emocjonalne. „Osiem czerwonych prostokątów” zadziwiają prostotą, a jednocześnie wzbudzają niepokój. Kto i dlaczego je tak porzucił? Czy to przypadek, czy dowód na istnienie wyższego porządku? Punkt, linia, płaszczyzna – układy scalone, matematyka Wszechświata sprowadzona do cząstek elementarnych.

Kulinarny odpowiednik dzieła Malewicza – karminowe paski krakersów niedbale porzucone na blacie stołu – znak czyjejś (nie)obecności?

Skład:

  • 1 szklanka surowych buraków – pokrojonych w kostkę
  • 2 białka jaj
  • 3 łyżki mąki z amarantusa
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej do posypania na wierzchu

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, buraki rozdrabniamy na puree w blenderze lub maszynce. Dodajemy w pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy ciasto na pergamin i przykrywamy dodatkową warstwą papieru. Wałkujemy ciasto do grubości ok 0,5 cm, wierzch posypujemy solą morską. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 min, nożem kroimy krakersy na wymarzone fantazyjne kształty.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

(Suprematyczne) lody buraczkowe Ciasto Sokołowskie
Scroll to top