Śliwkowe ciasto z kruszonką
wrzesień 2, 2016
0 komentarzy

Tekst: Ola Solińska
Zdjęcia: Tomasz Nowak
Śliwkowe ciasto ze złocistą kruszonką to, jak w dziecięcej piosence, naprawdę „najłatwiejsze ciasto w świecie”. A w dodatku pyszne, szybkie i, co najlepsze, uginające się pod ciężarem chrupiącej, złocistej kruszonki.
Składniki na śliwkowe ciasto z kruszonką:
- 200 g mąki (może być razowa)
- 200 g płatków owsianych
- pół szklanki brązowego cukru
- 100 posiekanych orzechów (różnych)
- 200 g masła
- 350 g świeżych śliwek
- dwie łyżki mąki krupczatki
Wykonanie:
- Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni razem z orzechami;
- Mieszankę przesypać do miski, dodać miękkie masło, cukier i mąkę, i wyrobić na kruszonkę;
- Śliwki wydrylować i pokroić. Podgrzać w garnku (można dla smaku dodać cukru lub miodu) i zagęścić dwiema łyżkami mąki krupczatki;
- Połowę kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem formę, na to wyłożyć ostudzone owoce i obsypać je resztą kruszonki;
- Piec ok 40 min w temperaturze 160 ºC;
- Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Mniaaaam!