Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ciastadeseryna słodkowege kuchnia

Śliwkowe ciasto z kruszonką

wrzesień 2, 20160 komentarzy

Tekst: Ola Solińska

Zdjęcia: Tomasz Nowak

Śliwkowe ciasto ze złocistą kruszonką to, jak w dziecięcej piosence, naprawdę „najłatwiejsze ciasto w świecie”.  A w dodatku pyszne, szybkie i, co najlepsze, uginające się pod ciężarem chrupiącej, złocistej kruszonki.

Składniki na śliwkowe ciasto z kruszonką:

  • 200 g mąki  (może być razowa)
  • 200 g płatków owsianych
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 100 posiekanych orzechów (różnych)
  • 200 g masła
  • 350 g świeżych śliwek
  • dwie łyżki mąki krupczatki

Wykonanie:

  • Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni razem z orzechami;
  • Mieszankę przesypać do miski, dodać miękkie masło, cukier i mąkę, i wyrobić na kruszonkę;
  • Śliwki wydrylować i pokroić. Podgrzać w garnku (można dla smaku dodać cukru lub miodu) i zagęścić dwiema łyżkami mąki krupczatki;
  • Połowę kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem formę, na to wyłożyć ostudzone owoce i obsypać je resztą kruszonki;
  • Piec ok 40 min w temperaturze 160 ºC;
  • Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Mniaaaam!

Ciastka z kożuchów Budyń jaglany z karmelizowanymi śliwkami
Scroll to top