Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenudodatkisałatkiwegańskiewege kuchnia

Sałatka z czosnku niedźwiedziego

maj 5, 20150 komentarzy

Nadszedł maj a wraz z nim koniec sezonu na czosnek niedźwiedzi. Już w w połowie miesiąca roślina zacznie kwitnąć, a wtedy listki staną się łykowate i niesmaczne. Zanim to jednak nastąpi warto wykorzystać okazję i sięgnąć po tę sezonową bombę witaminową (więcej o czosnku niedźwiedzim i jego leczniczych właściwościach przeczytacie tutaj).

Sałatkę, którą prezentujemy, robiłyśmy w bardzo polowych warunkach podczas bieszczadzkich wędrówek, dlatego też nie obfituje ona w wyszukane składniki.  Na szczęście czosnek ma na tyle wyrazisty smak, że nie trzeba wzbogacać potrawy zbyt aromatycznymi sosami czy dodatkami. Wręcz przeciwnie – warto przełamać ostry smak liści słodkim akcentem, dodając np. świeżego pomidora lub pomarańczę.

Składniki (na 4 osoby)

  • 2 szklanki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • garść prażonego słonecznika

Przygotowanie

  • Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.
  • Umyte pomidorki pokrój na połówki.
  • Wszystko zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do sałatki.
  • Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.

Pycha – naszemu niedźwiedziowi Justynie trzęsły się uszy! 😉

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

O kulinarnych odkryciach nad Soliną Pesto z czosnku niedźwiedziego
Scroll to top