Sałatka z czosnku niedźwiedziego

Nadszedł maj a wraz z nim koniec sezonu na czosnek niedźwiedzi. Już w w połowie miesiąca roślina zacznie kwitnąć, a wtedy listki staną się łykowate i niesmaczne. Zanim to jednak nastąpi warto wykorzystać okazję i sięgnąć po tę sezonową bombę witaminową (więcej o czosnku niedźwiedzim i jego leczniczych właściwościach przeczytacie tutaj).
Sałatkę, którą prezentujemy, robiłyśmy w bardzo polowych warunkach podczas bieszczadzkich wędrówek, dlatego też nie obfituje ona w wyszukane składniki. Na szczęście czosnek ma na tyle wyrazisty smak, że nie trzeba wzbogacać potrawy zbyt aromatycznymi sosami czy dodatkami. Wręcz przeciwnie – warto przełamać ostry smak liści słodkim akcentem, dodając np. świeżego pomidora lub pomarańczę.
Składniki (na 4 osoby)
- 2 szklanki posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- garść prażonego słonecznika
Przygotowanie
- Liście czosnku wypłucz, osusz i posiekaj.
- Umyte pomidorki pokrój na połówki.
- Wszystko zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
- Dodaj sól i pieprz.
- Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do sałatki.
- Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.
Pycha – naszemu niedźwiedziowi Justynie trzęsły się uszy! 😉
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!