Racuchy z batata i bananów
wrzesień 1, 20190 komentarzy
by Ola Solinska-Nowak
Choć od dawna nie jestem już uczennicą, to co roku solidaryzuję się z młodzieżą w pierwszych dniach września. Nic tak nie boli jak powroty do rzeczywistości po błogim lenistwie… Nie martwcie się jednak, bo oto nadchodzą one – racuchy z batata i bananów. Słodkie jak pierwsze dni wakacji i ciepłe jak piasek na rajskiej plaży, te niepozorne placuszki zamienią każdy poniedziałek w słoneczną niedzielę.
a
Składniki na ok. 10 racuchów:
a
Składniki na polewę
- 100 g nerkowców
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
a
Składniki na racuchy:
- 1 batat
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 10 łyżek mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek płatków owsianych
- trochę wody lub soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
a
Wykonanie:
a
Polewa:
- Nerkowce namocz przez noc. Rano odsącz wodę i zmiksuj orzechy z mlekiem, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę mleka.
a
Racuchy:
- Batata umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Płatki owsiane rozdrobnij w młynku lub blenderze na mączkę.
- Banany obierz i rozgnieć widelcem. Połącz ze startymi batatami i powoli dodawaj pozostałe suche składniki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolej (na wyczucie) wodę lub sok.
- Rękoma formuj kule z ciasta, wrzucaj na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i delikatnie spłaszcz każdą kulę łyżką. Smaż z obu stron na złocisto.
- Podawaj z polewą i ulubionymi owocami (ja miałam w zamrażarce jeszcze trochę wakacyjnych porzeczek :P)
a
Uwagi
Racuchy z tego przepisu wychodzą bardzo słodkie, dlatego ja wolę dodać do ciasta wodę niż sok.
Usmażone racuchy powinny być chrupiące z zewnątrz ale w środku wilgotne – to jest w nich najlepsze!
Wolisz wytrawne smaki? Spróbuj placków z dyni!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!