Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


deseryna słodkośniadaniewege kuchnia

Racuchy z batata i bananów

wrzesień 1, 20190 komentarzy

by Ola Solinska-Nowak

Racuchy z batata - Obite Gary

Choć od dawna nie jestem już uczennicą, to co roku solidaryzuję się z młodzieżą w pierwszych dniach września. Nic tak nie boli jak powroty do rzeczywistości po błogim lenistwie… Nie martwcie się jednak, bo oto nadchodzą one – racuchy z batata i bananów. Słodkie jak pierwsze dni wakacji i ciepłe jak piasek na rajskiej plaży, te niepozorne placuszki zamienią każdy poniedziałek w słoneczną niedzielę.

a

Składniki na ok. 10 racuchów:

a

Składniki na polewę

  • 100 g nerkowców
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

a

Składniki na racuchy:

  • 1 batat
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 10 łyżek mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej)
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • trochę wody lub soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

a

Wykonanie:

a

Polewa:

  • Nerkowce namocz przez noc. Rano odsącz wodę i zmiksuj orzechy z mlekiem, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę mleka.

a

Racuchy:

  • Batata umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Płatki owsiane rozdrobnij w młynku lub blenderze na mączkę.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem. Połącz ze startymi batatami i powoli dodawaj pozostałe suche składniki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolej (na wyczucie) wodę lub sok.
  • Rękoma formuj kule z ciasta, wrzucaj na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i delikatnie spłaszcz każdą kulę łyżką. Smaż z obu stron na złocisto.
  • Podawaj z polewą i ulubionymi owocami (ja miałam w zamrażarce jeszcze trochę wakacyjnych porzeczek :P)

a

Uwagi

Racuchy z tego przepisu wychodzą bardzo słodkie, dlatego ja wolę dodać do ciasta wodę niż sok.

Usmażone racuchy powinny być chrupiące z zewnątrz ale w środku wilgotne – to jest w nich najlepsze!

Wolisz wytrawne smaki? Spróbuj placków z dyni!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Tarta gruszkowa z kremem jaglanym Tarta gruszkowa z kremem jaglanym ( Dobra tek, czyli Chorwacja od kuchni
Scroll to top