Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


obiadplackiwege kuchniawytrawne

Placki z dyni

listopad 19, 20150 komentarzy

Zdjęcia: Ola Krupa

Tekst: Justyna Kupracz

Dynia to właściwie owoc, ale zwyczajowo zalicza się ją do warzyw. Dostępna jest od sierpnia do końca grudnia, ale najlepiej smakuje w październiku i listopadzie. Co najlepsze, gdy już znajdziecie swój wymarzony okaz, to dynię możecie przechowywać w całości przez kilka miesięcy.

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić. Dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, ma dużo potasu, wapnia, fosforu  i witamin z grupy B – zwłaszcza witaminy B2. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Przy zakupie dyni należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa. Powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku do rozmiaru, a na skórce nie powinno być plamek czy pleśni. Do placków użyłam odmiany hokkaido wyróżniającej się orzechowym posmakiem i niedużymi owocami, charakterystycznie okrągłymi z wyraźnie pomarańczową skórką – dzięki Kasia :D.

A jak zrobić pyszne placki z dyni?

Składniki:

  • 0,5 kg obranej i stratnej na paski dyni
  • 1 szczypiorek
  • 1 koperek
  • 1 opakowanie sera feta lub białego typu włoskiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki czubate bułki tartej do masy i do obtaczania
  • słonecznik – ja dałam 0,5 opakowania
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Dynię obieramy i ścieram na tarce. Do dyni dodajemy pociętą cebulkę dymkę, fetę, jajka, bułkę tratą i uprażony wcześniej słonecznik. Całość mieszamy dokładnie ręką do uzyskania masy do formowania kotletów. Obtaczamy je w bułce i smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony. Ciężko się oprzeć takim pysznościom więc zjadamy od razu. Tym o silniejszej woli podpowiem, że placki z dyni smakują równie dobrze także na zimno.

Owsiane apple crumble Pierniki bożonarodzeniowe
Scroll to top