Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ciastadeseryna słodkowege kuchnia

Placek wiśniowy agenta Coopera

lipiec 22, 20160 komentarzy

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska

Opiekuję się od jakiegoś czasu działką – małym, zielonym, na wpół zdziczałym kawałkiem ziemi, który daje mi dużo radości.  Niespecjalnie mam doświadczenie  i nie wiem, jak pielęgnować trawniki na wzór francuskich ogrodów, ale widok zieleniejących pomidorów i nieśmiało wzrastających ziół daje mi ogromną satysfakcję.

Pod koniec czerwca był na działce wysyp wiśni. To co nie trafiło do koszyków krewnych i znajomych albo do gąsiora (będzie nalewka) posłużyło mi, by stworzyć placek wiśniowy rodem z miasteczka Twin Peaks – słodko-kwaśny przysmak na kruchym spodzie, którym zajadał się agent Cooper. Kratownica z paseczków ciasta dodaje mu filmowego sznytu.

Teraz czekam aż dojrzeją śliwy i będę przepis modyfikować ;).  Stay tuned!

Składniki

(na prostokątną blaszkę ok. 40×25 cm)

Na ciasto:

  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 1-2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Proporcje można zmieniać – ważne, żeby wyszła zwarta, lśniąca „kula” ciasta.

Na nadzienie:

  • 750 g wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki  mąki kukurydzianej

Wykonanie:

  • Wyrabiamy ciasto. Składniki mieszamy ze sobą w misce i wyrabiamy  na zwartą, lśniącą kulę. Ciasto dzielimy na dwie, nierówne części i – owinięte folią – wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  • Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i podgotowujemy aż puszczą sok. Dodajemy mąkę i mieszamy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do stygnięcia.
  • Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Większą kulę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, pamiętając, by uformować ranty (zabezpieczając w ten sposób nadzienie przed wypłynięciem).
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ciasto może nieco się napowietrzyć, tworząc nierówności – delikatnie nakłuwamy je wtedy ponownie widelcem lub dociskamy ręką, a następnie wykładamy na nie nadzienie.
  • Mniejszą kulę ciasta  rozwałkowujemy i wykrawamy nożem paski, tak aby pasowały długością do formy. Układamy w kratownicę na wiśniach. Możemy posmarować je rozbełtanym jajkiem, wtedy ładniej się zarumienią.
  • Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut (ja po prostu patrzę, czy kratownica już się zarumieniła).

Placek wiśniowy najlepej smakuje jedzony na gorąco wprost z blachy!


ciastadeseryna słodkowege kuchnia

Placek wiśniowy agenta Coopera

lipiec 22, 20160 komentarzy

Babka pistacjowa Babka pistacjowa - Obite Gary Ciastka z kożuchów
Scroll to top