Pesto z czosnku niedźwiedziego

Tekst: Ola Solińska
Zdjęcia: Piotr Krupa
Pesto, zielony sos na bazie bazylii i oliwy, nieodparcie kojarzy się ze słoneczną Italią, gdzie serwowany jest głównie z makaronem. Okazuje się jednak, że i w chłodnej Polsce można z powodzeniem zrobić pesto w bardziej swojskiej odsłonie. Wystarczy w okresie marzec-kwiecień wzmożyć czujność i zapolować na trudno dostępny w sklepach czosnek niedźwiedzi, a drogie orzeszki piniowe zastąpić prażonym słonecznikiem. Jeśli uda Wam się czosnek dostać, warto zaopatrzyć się w większe jego zapasy, a nadwyżkę pesto przełożyć do plastykowych pojemników i zamrozić. W ten sposób przechowacie wiosnę na dłużej!
Składniki (na jeden średniej wielkości słoik)
- 150 g czosnku niedźwiedziego
- 125 ml oliwy
- 30 g prażonych ziaren słonecznika
- 30 g płatków drożdżowych
- sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku
Przygotowanie
- Liście czosnku umyj i osusz.
- Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.
- Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i miksuj, stopniowo dolewając oliwę.
- Gdy masa będzie gładka, dopraw do smaku, a następnie przełóż wszystko do słoika i zalej 3 łyżkami oliwy.
Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym chlebem na przykład tym) lub z makaronem.
Mniam!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!