Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez cukrubez glutenubez mlekaczosnek niedźwiedzido chlebadodatkipestowegańskiewege kuchnia

Pesto z czosnku niedźwiedziego

maj 9, 20150 komentarzy

Tekst: Ola Solińska

Zdjęcia: Piotr Krupa

Pesto, zielony sos na bazie bazylii i oliwy, nieodparcie kojarzy się ze słoneczną Italią, gdzie serwowany jest głównie z makaronem. Okazuje się jednak, że i w chłodnej Polsce można z powodzeniem zrobić pesto w bardziej swojskiej odsłonie. Wystarczy w okresie marzec-kwiecień wzmożyć czujność i zapolować na trudno dostępny w sklepach czosnek niedźwiedzi, a drogie orzeszki piniowe zastąpić prażonym słonecznikiem. Jeśli uda Wam się czosnek dostać, warto zaopatrzyć się w większe jego zapasy, a nadwyżkę pesto przełożyć do plastykowych pojemników i zamrozić. W ten sposób przechowacie wiosnę na dłużej!

Składniki (na jeden średniej wielkości słoik)

  • 150 g czosnku niedźwiedziego
  • 125 ml oliwy
  • 30 g prażonych ziaren słonecznika
  • 30 g płatków drożdżowych
  • sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku

Przygotowanie

  • Liście czosnku umyj i osusz.
  • Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.
  • Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i miksuj, stopniowo dolewając oliwę.
  • Gdy masa będzie gładka, dopraw do smaku, a następnie przełóż wszystko do słoika i zalej 3 łyżkami oliwy.

Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym chlebem na przykład tym) lub z makaronem.

Mniam!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Sałatka z czosnku niedźwiedziego Chleb żytni z mąką orkiszową
Scroll to top