Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez cukrubez glutenubez mlekaprzekąskiwegańskiewege kuchniawytrawne

Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy

czerwiec 18, 20150 komentarzy

by Ola Solińska-Nowak

Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy - Obite Gary
Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy - Obite Gary
Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy - Obite Gary
Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy - Obite Gary
Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy - Obite Gary

Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy

Zdrowy piknik?

Szykując, wspomniany już przy okazji ciasta daktylowego, piknik urodzinowy, długo zastanawiałam się nad zdrową alternatywą dla królujących na imprezach chipsów i paluszków, i oto objawiły się one – krakersy tak bezczelnie zdrowe, że niemal wstyd zapijać je piwem.

Wegańskie, bezglutenowe – a jednak kusząco chrupkie – zbożowe trójkąty zawstydzą niejednego przeciwnika slow foodu. No chyba, że w trosce o ich honor, nie ujawnimy im ich składu. A nie jest byle jaki: len wpływa łagodząco na objawy choroby wrzodowej, bogate w witaminę A i D ziarna słonecznika i dyni pozytywnie wpływają na wzrok i koloryt skóry, a syrop z agawy dba o zdrowie cukrzyków (ma od czterech do pięciu razy niższy  indeks glikemiczny od miodu) i spokój ducha wegan.

Niezależnie od wszystkich swoich wartości odżywczych, krakersy są po prostu nieprzyzwoicie dobre i świetnie sprawdzają się w plenerze – czy to w górskim plecaku czy w piknikowym koszyku. Ich niewątpliwą zaletą jest też to, że długo zachowują świeżość (w szczelnym pojemniku mogą być przechowywane nawet kilka tygodni), o czym jednak nie dane nam było się przekonać, bo zniknęły bez śladu jeszcze tego samego dnia 😉

zdrowe krakersy

Składniki na jedną blaszkę

  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g nasion sezamu
  • 100 g nasion lnu
  • 150 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 5-6 łyżek mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Nieco ponad 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju (rzepakowy bądź kokosowy)
  • sól i ulubione przyprawy (np. czarnuszka, papryka wędzona, oregano)

zdrowe krakersy

Przygotowanie

  • W osobnych naczyniach połącz ze sobą składniki suche i mokre, a następnie połącz całość, aż stworzy się lepka, ale zwarta masa.
  • Na stole rozłóż warstwę papieru do pieczenia, połóż na nim ciasto i przykryj je drugą warstwą papieru.
  • Rozwałkowuj ciasto pomiędzy papierem.
  • Zdejmij wierzchnią warstwę papieru i przełóż rozwałkowane ciasto (powinno mieć ok. 3mm grubości) na blachę.
  • Tak przygotowane ciasto powinno odleżeć kilka godzin.
  • Po ich upływie, podziel ciasto ostrym nożem na trójkąty i włóż je do nagrzanego do 180◦C piekarnika.
  • Piecz ok. 15 minut, a następnie obróć trójkąty na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 min, aż krawędzie się zarumienią.

a

Na zdrowie!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Ciasto daktylowe z karmelizowanymi orzechami Kasza z musztardą
Scroll to top