Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy
by Ola Solińska-Nowak
Nieprzyzwoicie zdrowe krakersy
Zdrowy piknik?
Szykując, wspomniany już przy okazji ciasta daktylowego, piknik urodzinowy, długo zastanawiałam się nad zdrową alternatywą dla królujących na imprezach chipsów i paluszków, i oto objawiły się one – krakersy tak bezczelnie zdrowe, że niemal wstyd zapijać je piwem.
Wegańskie, bezglutenowe – a jednak kusząco chrupkie – zbożowe trójkąty zawstydzą niejednego przeciwnika slow foodu. No chyba, że w trosce o ich honor, nie ujawnimy im ich składu. A nie jest byle jaki: len wpływa łagodząco na objawy choroby wrzodowej, bogate w witaminę A i D ziarna słonecznika i dyni pozytywnie wpływają na wzrok i koloryt skóry, a syrop z agawy dba o zdrowie cukrzyków (ma od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu) i spokój ducha wegan.
Niezależnie od wszystkich swoich wartości odżywczych, krakersy są po prostu nieprzyzwoicie dobre i świetnie sprawdzają się w plenerze – czy to w górskim plecaku czy w piknikowym koszyku. Ich niewątpliwą zaletą jest też to, że długo zachowują świeżość (w szczelnym pojemniku mogą być przechowywane nawet kilka tygodni), o czym jednak nie dane nam było się przekonać, bo zniknęły bez śladu jeszcze tego samego dnia 😉
zdrowe krakersy
Składniki na jedną blaszkę
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 100 g nasion sezamu
- 100 g nasion lnu
- 150 g bezglutenowych płatków owsianych
- 5-6 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka syropu z agawy
- Nieco ponad 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju (rzepakowy bądź kokosowy)
- sól i ulubione przyprawy (np. czarnuszka, papryka wędzona, oregano)
zdrowe krakersy
Przygotowanie
- W osobnych naczyniach połącz ze sobą składniki suche i mokre, a następnie połącz całość, aż stworzy się lepka, ale zwarta masa.
- Na stole rozłóż warstwę papieru do pieczenia, połóż na nim ciasto i przykryj je drugą warstwą papieru.
- Rozwałkowuj ciasto pomiędzy papierem.
- Zdejmij wierzchnią warstwę papieru i przełóż rozwałkowane ciasto (powinno mieć ok. 3mm grubości) na blachę.
- Tak przygotowane ciasto powinno odleżeć kilka godzin.
- Po ich upływie, podziel ciasto ostrym nożem na trójkąty i włóż je do nagrzanego do 180◦C piekarnika.
- Piecz ok. 15 minut, a następnie obróć trójkąty na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 min, aż krawędzie się zarumienią.
a
Na zdrowie!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!