Mleko owsiane
marzec 25, 20180 komentarzy
Przepis: Ola Krupa
Przez te ostatnie kaprysy pogody prawie zapomniałyśmy, że idzie wiosna, a z nią Wielkanoc – cudowne wiosenne święto, pachnące rzeżuchą, drożdżową babą i paschą. A propos wielkanocnych smakołyków, łatwo je odchudzić zastępując krowie mleko roślinnym, na przykład pysznym, lekko słodkim (za sprawą dodatku daktyli) mlekiem owsianym. Zamiast jednak kupować gotowe, polecamy prosty domowy sposób na własny napój owsiany.
Składniki:
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 3 suszone daktyle
- 3-4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Zalej płatki ciepłą wodą i odstaw je na ok 8 godzin. Podobnie przygotuj suszone daktyle.
- Gdy płatki napęcznieją, odcedź je z nadmiaru płynu (np. na gęstym sicie), przełóż do blendera i zalej 3-4 szklankami gorącej wody.
- Dodaj namoczone daktyle i miksuj dość długo na najwyższych obrotach.
- Gdy płyn będzie już gładki i biały, przecedź go przy użyciu gazy lub drobnego sita mocno dociskając.
- Jeśli używasz wysokoobrotowego urządzenia miksującego (np. Termomix) przecedzanie może okazać się zbędne, gdyż na sicie niewiele zostanie.
- W podobny sposób możesz wykonać mleko z innych płatków, nasion czy orzechów m.in. z nerkowców, migdałów, wiórków kokosowych, czy orzechów laskowych.
Uwaga: mleko owsniane lubią nawet dzieci ;). Jeśli więc chcesz, by starczyło Ci go na świąteczne smakołyki, radzimy podwoić lub potroić ilość składników. Napój można przechowywać w lodówce 4-5 dni.