Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


deserymlecznena słodkowege kuchnia

Lody waniliowe

lipiec 2, 20150 komentarzy

Tekst i zdjęcia: Ola Krupa

W taki skwar jak teraz, można zajadać się nimi do upadłego. Ich smak, konsystencja i krótka lista naturalnych składników wprawią w szał  kubki smakowe i skutecznie orzeźwią nas w czasie letnich upałów.  Lody waniliowe, bo o nich mowa, to jeden z najbardziej klasycznych smaków – myślę, że każdy powinien mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na ich samodzielne przygotowanie.  Wbrew pozorom deser nie jest skomplikowany i nie wymaga posiadania maszynki do lodów. Wystarczy świeże mleko i trochę czasu. Weganie mogą zastąpić mleko krowie roślinnym (najlepiej ryżowym), a zamiast jajek użyć mączki kukurydzianej (ale na lody wegańskie jeszcze przyjdzie czas w kolejnych wpisach) :-).

Do dzieła!

Składniki na 1 litr:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 świeże jajka
  • 160 g cukru trzcinowego
  • łyżka wody
  • laska wanilii
  • 100 ml mleka

Wykonanie:

  • Mleko przelać do małego garnka. Laskę wanilii przekroić, wybrać ziarna i dodać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Wystudzić.
  • Oddzielić żółtka od białek.
  • W pierwszej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać ⅓ cukru i dalej ubijać aż białka będą lśniące i sztywne.
  • W drugiej misce, do żółtek dodać łyżkę wody oraz ⅓ cukru i ubić do białości. Pod koniec ubijania dodać wystudzone mleko waniliowe, połączyć za pomocą miksera.
  • Śmietankę ubić z pozostałym cukrem w kolejnej misce, na sztywno.
  • Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać przygotowane białka z masą z żółtkami, a następnie dodać ubitą na sztywno śmietanę i ponownie delikatnie zamieszać.
  • Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki.
  • Po zmrożeniu wyciągnąć i delektować się wyśmienitym smakiem naturalnych lodów.

Paaaalce lizać!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Kasza z musztardą (Suprematyczny) Wegański „sernik”
Scroll to top