Lody waniliowe
Tekst i zdjęcia: Ola Krupa
W taki skwar jak teraz, można zajadać się nimi do upadłego. Ich smak, konsystencja i krótka lista naturalnych składników wprawią w szał kubki smakowe i skutecznie orzeźwią nas w czasie letnich upałów. Lody waniliowe, bo o nich mowa, to jeden z najbardziej klasycznych smaków – myślę, że każdy powinien mieć w zanadrzu sprawdzony przepis na ich samodzielne przygotowanie. Wbrew pozorom deser nie jest skomplikowany i nie wymaga posiadania maszynki do lodów. Wystarczy świeże mleko i trochę czasu. Weganie mogą zastąpić mleko krowie roślinnym (najlepiej ryżowym), a zamiast jajek użyć mączki kukurydzianej (ale na lody wegańskie jeszcze przyjdzie czas w kolejnych wpisach) :-).
Do dzieła!
Składniki na 1 litr:
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 świeże jajka
- 160 g cukru trzcinowego
- łyżka wody
- laska wanilii
- 100 ml mleka
Wykonanie:
- Mleko przelać do małego garnka. Laskę wanilii przekroić, wybrać ziarna i dodać do mleka. Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Wystudzić.
- Oddzielić żółtka od białek.
- W pierwszej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać ⅓ cukru i dalej ubijać aż białka będą lśniące i sztywne.
- W drugiej misce, do żółtek dodać łyżkę wody oraz ⅓ cukru i ubić do białości. Pod koniec ubijania dodać wystudzone mleko waniliowe, połączyć za pomocą miksera.
- Śmietankę ubić z pozostałym cukrem w kolejnej misce, na sztywno.
- Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać przygotowane białka z masą z żółtkami, a następnie dodać ubitą na sztywno śmietanę i ponownie delikatnie zamieszać.
- Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki.
- Po zmrożeniu wyciągnąć i delektować się wyśmienitym smakiem naturalnych lodów.
Paaaalce lizać!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!