Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


chlebwegańskiewege kuchniawytrawne

Chrupiąca lepinja na jesienną słotę

Październik 8, 20190 komentarzy

by Ola Solińska-Nowak

Lepinja przepis

Lepinja przepis

Lepinja przepis

Uhuhu, rześko, chrupko, złoto… innymi słowy­—jesień w zaawansowanym stadium rozwoju. A jak jesień, to trzeba uruchomić piekarnik i piec. Najlepiej coś równie chrupkiego i złotego jak otaczająca przyroda, co dobrze skomponuje się z jesiennymi smakami; z kremem z dyni, konfiturą z fig czy pastą z prażonego słonecznika. Łatwo się domyślić, do czego piję, zwłaszcza, że o swojej nieprzeżytej żałobie po lecie i miłości do chorwackiego pieczywa pisałam całkiem niedawno tutaj.

***

Pozwólcie mi więc jeszcze trochę pożyć wspomnieniami i podzielić się z Wami przepisem na najpowszedniejsze bałkańskie pieczywo—lepinję. Jest to rodzaj płaskiej drożdżowej bułki pitowej, której używa się jako podstawę kanapek i bałkańskich hamburgerów lub jako dodatek do dań obiadowych. Nam jednak lepinja wchodziła najlepiej po prostu rwana na kawałki i maczana w oliwie z oliwek…

***

Jak tylko wróciłyśmy do Polski, spróbowałam odtworzyć ten smak. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka przepisów. W jednych polecają dodać oliwę do ciasta, w innych z niej rezygnują. W niektórych składnikiem jest mleko, w innych woda lub mieszanka mleka i wody. Ja korzystałam głównie z tych dwóch przepisów: 1 i 2, mleko krowie zastępując kokosowo-ryżowym. Bułeczki wyszły nieco pulchniejsze niż oryginalne ale podejrzewam, że po prostu za mało je „uklepałam” przed pieczeniem.

To co, dacie się porwać w kulinarną podróż do przeszłości?

***

Lepinja przepis

Składniki (na 6 bułeczek):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Odrobina oliwy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Przygotuj zaczyn: drożdże, cukier i łyżkę mąki połącz z letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10 min).
  • Przesiej mąkę, dodaj zaczyn, mleko roślinne, sól i wyrób ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie uformuj 6 kul z ciasta, przykryj je czystą ściereczką i odstaw do podrośnięcia na kolejne 10 minut.
  • Kiedy trochę podrosną, rozpłaszcz kulki na placuszki (jeśli chcesz, by lepinje bliższe były oryginałowi, możesz to zrobić bardziej zdecydowanie niż ja) i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placuszku narysuj tępą stroną noża kratownicę. Tak przygotowane lepinje nakryj dwiema ściereczkami (najpierw wilgotną a na wierzch suchą) i ponownie pozwól im podrosnąć przez ok. 30 min.
  • Gdy lepinje będą rosnąć, rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
  • Przed włożeniem do piekarnika możesz każdą bułeczkę posmarować delikatnie oliwą.
  • Piecz bułeczki ok. 10-12 minut. Poczekaj aż trochę przestygną i zajadaj—z ajwarem, oliwą lub twardym słonym serem. Lepinja smakuje też świetnie z jesiennymi przetworami (także tymi na słodko).

Pomakowała Wam lepinja? Nabraliście ochoty na pieczywo? To łapcie też przepis na chleb żytni na zakwasie.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Refresh

*

Balsam do ciała z chorwackiej oliwy Wegański sticky toffe pudding Wegański sticky toffe pudding czyli cudo z daktyli
Scroll to top