Chrupiąca lepinja na jesienną słotę

by Ola Solińska-Nowak

Lepinja przepis
Lepinja przepis
Uhuhu, rześko, chrupko, złoto… innymi słowy—jesień w zaawansowanym stadium rozwoju. A jak jesień, to trzeba uruchomić piekarnik i piec. Najlepiej coś równie chrupkiego i złotego jak otaczająca przyroda, co dobrze skomponuje się z jesiennymi smakami; z kremem z dyni, konfiturą z fig czy pastą z prażonego słonecznika. Łatwo się domyślić, do czego piję, zwłaszcza, że o swojej nieprzeżytej żałobie po lecie i miłości do chorwackiego pieczywa pisałam całkiem niedawno tutaj.
***
Pozwólcie mi więc jeszcze trochę pożyć wspomnieniami i podzielić się z Wami przepisem na najpowszedniejsze bałkańskie pieczywo—lepinję. Jest to rodzaj płaskiej drożdżowej bułki pitowej, której używa się jako podstawę kanapek i bałkańskich hamburgerów lub jako dodatek do dań obiadowych. Nam jednak lepinja wchodziła najlepiej po prostu rwana na kawałki i maczana w oliwie z oliwek…
***
Jak tylko wróciłyśmy do Polski, spróbowałam odtworzyć ten smak. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka przepisów. W jednych polecają dodać oliwę do ciasta, w innych z niej rezygnują. W niektórych składnikiem jest mleko, w innych woda lub mieszanka mleka i wody. Ja korzystałam głównie z tych dwóch przepisów: 1 i 2, mleko krowie zastępując kokosowo-ryżowym. Bułeczki wyszły nieco pulchniejsze niż oryginalne ale podejrzewam, że po prostu za mało je „uklepałam” przed pieczeniem.
To co, dacie się porwać w kulinarną podróż do przeszłości?
***
Lepinja przepis
Składniki (na 6 bułeczek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- Odrobina oliwy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Przygotuj zaczyn: drożdże, cukier i łyżkę mąki połącz z letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10 min).
- Przesiej mąkę, dodaj zaczyn, mleko roślinne, sól i wyrób ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie uformuj 6 kul z ciasta, przykryj je czystą ściereczką i odstaw do podrośnięcia na kolejne 10 minut.
- Kiedy trochę podrosną, rozpłaszcz kulki na placuszki (jeśli chcesz, by lepinje bliższe były oryginałowi, możesz to zrobić bardziej zdecydowanie niż ja) i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placuszku narysuj tępą stroną noża kratownicę. Tak przygotowane lepinje nakryj dwiema ściereczkami (najpierw wilgotną a na wierzch suchą) i ponownie pozwól im podrosnąć przez ok. 30 min.
- Gdy lepinje będą rosnąć, rozgrzej piekarnik do 250 st. C.
- Przed włożeniem do piekarnika możesz każdą bułeczkę posmarować delikatnie oliwą.
- Piecz bułeczki ok. 10-12 minut. Poczekaj aż trochę przestygną i zajadaj—z ajwarem, oliwą lub twardym słonym serem. Lepinja smakuje też świetnie z jesiennymi przetworami (także tymi na słodko).
Pomakowała Wam lepinja? Nabraliście ochoty na pieczywo? To łapcie też przepis na chleb żytni na zakwasie.
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!