Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenubez mlekana słodkoprzetworywegańskiewege kuchnia

Konfitura wiśniowa

sierpień 21, 20150 komentarzy

by Ola Solińska-Nowak

Konfitura wiśniowa - Obite Gary
Konfitura wiśniowa - Obite Gary
Konfitura wiśniowa - Obite Gary
Konfitura wiśniowa - Obite Gary
Konfitura wiśniowa - Obite Gary

Parę dni temu zorientowałam się, że o 20:00 zaczyna się już ściemniać, co nieodwołalnie zwiastuje jesień. I chociaż wiem, że jesień potrafi być piękna, zwłaszcza ta wczesna, sucha, chrupka, chrzęszcząca pod stopami, niemniej jej początki zawsze wywołują u mnie nostalgię. Jesień to negatyw wiosny: wiosną się oczekuje, jesienią się tęskni.  Za słońcem, alergią na pyłki, letnimi nocami, cierpkim posmakiem ciepłego wina, skórą schodzącą z nosa i za całym bogactwem letnich smaków – truskawkami, agrestem, kwaśną porzeczką. Myślę nawet, że to tęsknota, a nie tylko wola przetrwania zimy, popchnęła ludzkość ku wynalezieniu przetworów – słoik to najlepszy sposób, by przechować wspomnienie lata na dłużej :).

I chociaż sezon na wiśnie minął już kilka tygodni temu, dopiero teraz mam chwilę czasu, by powspominać to letnie, deszczowe popołudnie, kiedy Kasia wyciągnęła mnie na swoją działkę. Narwałyśmy ziół, wypieliłyśmy marchewkę, no i najważniejsze – oberwałyśmy wiśnię do ostatniego lśniącego owocu, dzięki czemu miałam okazję przygotować swoją pierwszą, całkowicie naturalną konfiturę wiśniową.

Konfitura wiśniowa

Składniki:

  • 2 kg świeżych wiśni
  • 1 kg cukru trzcinowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z jednego jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Konfitura wiśniowa

Przygotowanie:

  • Pożyczyć od mamy drylownicę 😉 i wydrylować owoce. Jeśli macie niecierpliwą mamę, może się zdarzyć, że zdąży wydrylować wiśnie, gdy ty będziesz w pracy. Mnie się to zdarzyło 😉
  • Przełożyć wydrylowane wiśnie do brytfanny i zasypać cukrem. Ponieważ same wiśnie zawierają mało pektyny, konfitura gęstnieje powoli. Warto więc dodać odrobinę owoców o wysokiej zawartości pektyny. Ja dodałam sok z cytryny i skórkę z jednego jabłka.
  • Zapiekać wszystko cały dzień, pod koniec dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w chłodnej wodzie. Gotowa konfitura powinna być gęsta i lekko kwaskowata.
  • Wrzącą masę przelać do słoików i zakręcić.
  • Zamknięte słoiki najlepiej pasteryzować – w tym celu na dnie garnka układamy ściereczkę, a na niej słoiki. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy aż do wrzenia przez 15 min.

Konfitura wiśniowa

No i gotowe! Konfitura wiśniowa stanowi doskonały dodatek do owsianki, ciast i naleśników. Smakuje pysznie i przypomni lato nawet w najbardziej ponury dzień!

Karmimy na Festiwalu w Sokołowsku Havrebollar kulki owsiane Havrebollar – lecimy w kulki!
Scroll to top