Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenubezglutenowekaszaobiadwege kuchnia

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami

maj 22, 20150 komentarzy

Tekst: Justyna Kupracz

Zdjęcia: Ola Błędowska i Ola Solińska

Co takiego jest w kaszy gryczanej, że można ją jeść codziennie?

My wiemy! Kasza gryczana to najzdrowsza ze wszystkich kasz. Dostarcza dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, a dodatkowo jest produktem bezglutenowym.

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. To nie kopciuszek – to królowa stołu! Można ją łączyć ze zdrowymi i pysznymi dodatkami, tworząc niesamowite kompozycje smakowe. W wyniku takiego eksperymentowania powstało nasze popisowe danie “bieda”  – kasza z musztardą. Potrawa ta, prosta i bezpretensjonalna – być możne nie sprawdzi się na bankiecie – ale wasze kubki smakowe (i portfele!) będą zadowolone. O kaszy z musztardą jednak kiedy indziej, bo dziś czas na bardziej fancy kaszę z suszonymi pomidorami i słonecznikiem:

Składniki

  • szklanka palonej kaszy gryczanej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • 100 g słonecznika
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • cebula
  • 3 łyżki grubo pokrojonej natki
  • 100 g suszonych pomidorów

Wykonanie

  • Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla i prażymy, aż kasza zacznie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie.
  • Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli,sporą szczyptę pieprzu i czarnuszki.
  • Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie.
  • Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc i odstawiamy na 10-20 minut.
  • W tym czasie podsmażamy słonecznik i pomidory oleju (5 minut), mieszając.
  • Przesypujemy do miski.
  • W rondlu rozgrzewamy olej  i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę.
  • Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Sałatka z zielonymi szparagami Truskawki zapiekane pod kruszonką z granoli
Scroll to top