Kasza gryczana z suszonymi pomidorami

Tekst: Justyna Kupracz
Zdjęcia: Ola Błędowska i Ola Solińska
Co takiego jest w kaszy gryczanej, że można ją jeść codziennie?
My wiemy! Kasza gryczana to najzdrowsza ze wszystkich kasz. Dostarcza dużo magnezu, żelaza, witaminy E i lecytyny. Wpływa też korzystnie na stan naczyń krwionośnych i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, a dodatkowo jest produktem bezglutenowym.
Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. To nie kopciuszek – to królowa stołu! Można ją łączyć ze zdrowymi i pysznymi dodatkami, tworząc niesamowite kompozycje smakowe. W wyniku takiego eksperymentowania powstało nasze popisowe danie “bieda” – kasza z musztardą. Potrawa ta, prosta i bezpretensjonalna – być możne nie sprawdzi się na bankiecie – ale wasze kubki smakowe (i portfele!) będą zadowolone. O kaszy z musztardą jednak kiedy indziej, bo dziś czas na bardziej fancy kaszę z suszonymi pomidorami i słonecznikiem:
Składniki
- szklanka palonej kaszy gryczanej
- jajko
- sól
- pieprz
- czarnuszka
- 100 g słonecznika
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- cebula
- 3 łyżki grubo pokrojonej natki
- 100 g suszonych pomidorów
Wykonanie
- Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla i prażymy, aż kasza zacznie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie.
- Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli,sporą szczyptę pieprzu i czarnuszki.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie.
- Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc i odstawiamy na 10-20 minut.
- W tym czasie podsmażamy słonecznik i pomidory oleju (5 minut), mieszając.
- Przesypujemy do miski.
- W rondlu rozgrzewamy olej i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę.
- Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!