Owsiane apple crumble
październik 7, 2015
0 komentarzy

Zdjęcia: Ola Krupa
Tekst: Ola Solińska, Ola Krupa
Ociągała się, ale przyszła – nasza polska złota jesień, a z nią wszystko, co lubimy najbardziej – zatrzęsienie śliwek, jabłek, gruszek. Na październikową słotę najlepiej zaserwować sobie słodkie jabłko zapiekane pod chrupiącą owsianą kruszonką – w krajach anglosaskich znane jako „apple crumble”. Dziecinnie prosty (nasz mały pomocnik kuchenny potwierdzi!) i smaczny deser nie wymaga nakładu pracy ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Po przełożeniu na talerz nie jest może zbyt reprezentacyjny ale za to pięknie pachnie jesienią i rozpływa się w ustach. Idealny na długie wieczorne posiadówki z książką i herbatą.
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 500-600g jabłek
- 7-8 łyżek syropu klonowego
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- sok z cytryny
- 5 łyżek oleju kokosowego, ewentualnie masła
Wykonanie
- Obrane jabłka kroimy w ósemki i mieszamy z 1/3 syropu klonowego.
- Tak przygotowane składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Osobno przygotowujemy owsianą kruszonkę. W malakserze mielimy grubo płatki owsiane, dodajemy pozostałe składniki (resztę syropu klonowego, 3 łyżki soku z cytryny, olej kokosowy) i dalej miksujemy do momentu połączenia się składników.
- Posypujemy jabłka powstałą kruszonką i wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika (190 C).
- Pieczemy ok 30 min. aż wierzch zarumieni się na złoto.
Mniam!