Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez cukrubez glutenubez mlekabezglutenowedeseryna słodkoowsiankaśniadaniewegańskiewege kuchnia

Owsiane apple crumble

październik 7, 20150 komentarzy

Zdjęcia: Ola Krupa

Tekst: Ola Solińska, Ola Krupa

Ociągała się, ale przyszła – nasza polska złota jesień, a z nią wszystko, co lubimy najbardziej – zatrzęsienie śliwek, jabłek, gruszek. Na październikową słotę najlepiej zaserwować sobie słodkie jabłko zapiekane pod chrupiącą owsianą kruszonką – w krajach anglosaskich znane jako „apple crumble”. Dziecinnie prosty (nasz mały pomocnik kuchenny potwierdzi!) i smaczny deser nie wymaga nakładu pracy ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Po przełożeniu na talerz nie jest może zbyt reprezentacyjny ale za to pięknie pachnie jesienią i rozpływa się w ustach. Idealny na długie wieczorne posiadówki z książką i herbatą.

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 500-600g jabłek
  • 7-8 łyżek syropu klonowego
  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek oleju kokosowego, ewentualnie masła

Wykonanie

  • Obrane jabłka kroimy w ósemki i mieszamy z 1/3 syropu klonowego.
  • Tak przygotowane składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Osobno przygotowujemy owsianą kruszonkę. W malakserze mielimy grubo płatki owsiane, dodajemy pozostałe składniki (resztę syropu klonowego, 3 łyżki soku z cytryny, olej kokosowy) i dalej miksujemy do momentu połączenia się składników.
  • Posypujemy jabłka powstałą kruszonką i wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika  (190 C).
  • Pieczemy ok 30 min. aż wierzch zarumieni się na złoto.

Mniam!

Havrebollar – lecimy w kulki! Havrebollar kulki owsiane Placki z dyni
Scroll to top