Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenuciastadeseryna słodkowegańskiewege kuchnia

Jagielnik z musem mango – powiew egzotyki w środku listopada

listopad 11, 20190 komentarzy

Text by Ola Solińska-Nowak

Photos by Tomasz Nowak

Jagielnik z musem mango - powiew egzotyki w środku listopada

Kiedy temperatura za oknem spada poniżej 10 stopni, nie ma nic przyjemniejszego niż zaszyć się w domu i zaopatrzyć się w zestaw ratunkowy: ciepły napój (np. latte polecaną ostatnio przez Justynę) i kawałek dobrego ciasta. A jeśli zadbamy, żeby ciasto składało się z samych zdrowych składników, to będzie można zajadać się nim z miłą świadomością, że wraz z kaloriami dostarczamy sobie porządną dawkę witamin i składników mineralnych.

I tu na scenę wkracza on – jagielnik z musem mango. Lekko orzeźwiający, z tropikalną nutką, przypomni Wam najpiękniejsze słoneczne chwile i doda energii w tę jesienną szarówkę. Jesteście ciekawi skąd pochodzą jego super moce? Wszystko dzięki trzem aktorom pierwszoplanowym: mango, kaszy jaglanej i miodzie akacjowym (jeśli nie uznajesz jedzenia miodu, możesz go spokojnie zamienić syropem z agawy lub innym w pełni wegańskim słodzikiem). Przyjrzyjmy im się bliżej.

Bohater nr 1: Mango:

Dzięki zawartości mangiferyny, mango wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe, łagodząc ból gardła i chrypkę. Mango nazywane jest czasem owocem młodości, bo  obecne w nim antyoksydacyjne witaminy A, C i E dbają o dobrą kondycję naszej skóry i spowalniają procesy jej starzenia. Po pełną listę magicznych właściwości mango odsyłam Was tutaj.

Bohater nr 2: Kasza jaglana:

Kasza jaglana doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, kiedy często zapadamy na przeziębienia. Posiada bowiem właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i usuwa z organizmu nadmiar wilgoci. Ponadto na tle innych kasz wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Zawiera też sporo fosforu, żelaza, cynku, miedzi, a dzięki zawartości witaminy E i lecytyny wspomaga pamięć. Dziewczyny ucieszy pewnie fakt, że jagły zawierają krzemionkę, która odpowiada za zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Co jeszcze umie ta najwspanialsza z kasz? Dowiecie się, klikając tutaj. Nie da się ukryć, że jagły mają moc!

Bohater nr 3: Miód akacjowy*:

Jak każdy miód, także i ten wykazuje działanie antybakteryjne. Pomaga więc leczyć infekcje układu oddechowego oraz przeziębienie. Dzięki dużej zawartości fruktozy, nektar z „białej lipy” (jak nazywają akację pszczelarze) długo zachowuje półpłynną konsystencję. Dostarcza też dużej dawki łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu z jednej strony szybko doda nam energii, z drugiej spożywany w nadmiarze może sprzyjać otyłości i związanym z nią schorzeń. Na szczęście, miód akacjowy jest na tyle słodki, że wystarczy dodać go naprawdę niewiele!

Musicie przyznać, że jesienne infekcje nie mają szans w zetknięciu z taką triadą super bohaterów. A to przecież nie cała lista składników na jagielnik z musem mango! W pozostałych rolach wystąpiły bowiem: (bezglutenowe) płatki owsiane, daktyle, masło orzechowe, nasiona granatu, cytryny. Nie ma więc co zwlekać. Pora ubrudzić sobie ręce!

Jagielnik z musem mango:

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

a

Na spód:

  • Szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • Pół szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego (może też być migdałowe)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao

a

Na masę jaglaną:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki ml mleka roślinnego
  • Sok z dwóch cytryn
  • 2 dojrzałe mango
  • *2-3 łyżki miodu akacjowego (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki agaru

a

Na mus mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • *1 łyżeczka miodu akacjowego (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy)
  • 1 łyżeczka agaru

a

Do dekoracji:

  • Dowolne owoce lub orzechy (ja użyłam pestek granatu)

a

Wykonanie:

a

Spód:

  • Zalej daktyle szklanką wrzątku i odstaw do napęcznienia (ok. 15 min). Po tym czasie odlej wodę a owoce zblenduj.
  • Podgrzej olej kokosowy, aż uzyska konsystencję płynną.
  • Do miski z daktylami dodaj roztopiony olej, masło orzechowe i kakao. Zblenduj.
  • Dodaj płatki owsiane i ugnieć masę rękoma.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem a boki posmaruj olejem. Wyłóż „ciasto” na dno i delikatnie przyklep. Odstaw do lodówki do stężenia.

a

Masa jaglana:

  • Przed ugotowaniem obficie przelej kaszę jaglaną najpier zimną a potem wrzącą wodą. W ten sposób pozbawisz ją charakterystycznej goryczki.
  • Opłukaną kaszę ugotuj w mleku z dodatkiem soku z cytryny, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka (ok. 30 min). Odstaw do ostudzenia.
  • 2 owoce mango obierz i wypestkuj a następnie pokrój w kostkę. Dodaj przestudzoną kaszę, miód i skórkę z cytryny. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  • Otwórz schłodzoną puszkę mleka kokosowego i oddziel warstwę śmietanki od wody kokosowej. Przełóż śmietankę do rondelka i zacznij podgrzewać na małym ogniu, delikatnie dodając agar. Mieszaj i gotuj ok. 1 min. Przygotowaną masę dodaj do kaszy i zmiksuj na gładki krem.
  • Gotową masę jaglaną wylej na spód i ponownie odłóż do lodówki

a

Mus mango:

  • Obrany i wypestkowany owoc mango pokrój w kostkę. Dodaj mleko roślinne i miód. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  • Masę przełóż do rondelka, dodaj agar i zamieszaj. Gotuj na małym ogniu, nie przestając mieszać (ok. 1-2 min). Masa powinna powoli tężeć.
  • Wylej masę na wierzch jagielnika i w razie potrzeby wyrównaj łyżką. Posyp przygotowanymi owocami lub orzechami i odłóż do lodówki. Dobrze, by ciasto schłodziło się tam co najmniej 6-8 godzin.

No i co? Prawda, że daje kopa!

PS. Jeśli lubisz desery z kaszą jaglaną, kliknij też tu i tu.

Jagielnik z musem mango nie powstałby bez  inspiracji od True Taste Hunter

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Ashwagandha Latte – rozluźniający napój na wieczór Ashwagandha Latte Lawendwo – miodowy balsam do ust
Scroll to top