Havrebollar – lecimy w kulki!
0 komentarzyTekst i zdjęcia: Ola Solińska
Havrebollar czyli kuleczki owsiane z kakao i kawą – w tym szwedzkim smakołyku zakochałam się podczas swojej pierwszej podróży do Skandynawii. Z wyglądu raczej niepozorne, po przebiciu się przez kokosową otoczkę, zadziwiają delikatnością i trudnym do określenia smakiem. Gdy pierwszy raz wgryzłam się w havreboll, nie mogłam dojść, z czego jest zrobiona, a to dlatego, że jej główny składnik – pospolite płatki owsiane – są tak drobno zmielone, że deser konsystencją przypomina raczej truflę lub pudrową czekoladkę, niż owsiane ciasteczko.
W wersji tradycyjnej havrebollar przygotowywane są ze świeżo mielonej kawy, masła i zwykłego, białego cukru. Ja jednak postanowiłam zrobić wersję bezcukrową i całkowicie wegańską. Cukier zastąpiłam suszonymi daktylami, a zamiast zwykłego masła użyłam oleju kokosowego i własnoręcznie robionego masła orzechowego. Wyszła pyszna, wilgotna, słodko-słona przekąska.
a
Składniki na 30 dużych havrebollar
- 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 150 g suszonych daktyli
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki kawy zaparzonej w połowie szklanki wody
- wiórki kokosowe / kakao do dekoracji
- opcjonalnie: ulubione orzechy
u
Wykonanie
- Płatki owsiane zemleć w blenderze lub młynku do kawy na „mączkę”.
- Daktyle zagotować aż zaczną się rozpadać i zemleć mikserem na gładką masę. Odstawić do przestudzenia.
- Jeśli robicie własne masło orzechowe, nie ucierajcie go na zupełnie gładką masę, doprowadzając je do konsystencji plastycznej, tłustej masy.
- Daktyle i masło orzechowe zmiksujcie razem z olejem kokosowym, powoli dodając pozostałe składniki (poza wiórkami kokosowymi). W tym momencie możecie dodać swoje ulubione orzechy – kulki będą wtedy lekko chrupiące.
- Po uzyskaniu lepkiej masy, toczcie kulki wielkości dużych orzechów włoskich.
- Każdą kulkę obtoczcie następnie w wiórkach kokosowych lub kakao.
- Deser powinien chłodzić w lodówce ok 2 godziny.
Uwagi: W opcji dla dorosłych kawę można zastąpić ulubionym likierem. Jeśli kulki wychodzą zbyt suche – warto dodać wody lub oleju kokosowego. Deser ma tendencję do wysychania, więc nie bójcie się użyć więcej tłuszczu, a przechowując w lodówce, nie zapomnieć owinąć pojemnik folią aluminiową.
Smacznego!
Lubicie przepisy z płatkami owsianymi? Sprawdźcie te pyszne krakesy!








Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!