Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez cukrubez glutenubez mlekabez pieczeniadeseryna słodkoprzekąskiwegańskiewege kuchnia

Havrebollar – lecimy w kulki!

wrzesień 3, 20150 komentarzy

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska

Havrebollar kulki owsiane

Havrebollar czyli kuleczki owsiane z kakao i kawą – w tym szwedzkim smakołyku zakochałam się podczas swojej pierwszej podróży do Skandynawii. Z wyglądu raczej niepozorne, po przebiciu się przez kokosową otoczkę, zadziwiają delikatnością i trudnym do określenia smakiem. Gdy pierwszy raz wgryzłam się w havreboll, nie mogłam dojść, z czego jest zrobiona, a to dlatego, że jej główny składnik – pospolite płatki owsiane – są tak drobno zmielone, że deser konsystencją przypomina raczej truflę lub pudrową czekoladkę, niż owsiane ciasteczko.

W wersji tradycyjnej havrebollar przygotowywane są ze świeżo mielonej kawy, masła i zwykłego, białego cukru. Ja jednak postanowiłam zrobić wersję bezcukrową i całkowicie wegańską. Cukier zastąpiłam suszonymi daktylami, a zamiast zwykłego masła użyłam oleju kokosowego i  własnoręcznie robionego masła orzechowego. Wyszła pyszna, wilgotna, słodko-słona przekąska.

a

Składniki na 30 dużych havrebollar

  • 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 150 g suszonych daktyli
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki kawy zaparzonej w połowie szklanki wody
  • wiórki kokosowe / kakao do dekoracji
  • opcjonalnie: ulubione orzechy

u

Wykonanie

  • Płatki owsiane zemleć w blenderze lub młynku do kawy na „mączkę”.
  • Daktyle zagotować aż zaczną się rozpadać i zemleć mikserem na gładką masę. Odstawić do przestudzenia.
  • Jeśli robicie własne masło orzechowe,  nie ucierajcie go na zupełnie gładką masę, doprowadzając je do konsystencji plastycznej, tłustej masy.
  • Daktyle i masło orzechowe zmiksujcie razem z olejem kokosowym, powoli dodając pozostałe składniki (poza wiórkami kokosowymi). W tym momencie możecie dodać swoje ulubione orzechy – kulki będą wtedy lekko chrupiące.
  • Po uzyskaniu lepkiej masy, toczcie kulki wielkości dużych orzechów włoskich.
  • Każdą kulkę obtoczcie następnie w wiórkach kokosowych lub kakao.
  • Deser powinien chłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Uwagi: W opcji dla dorosłych kawę można zastąpić ulubionym likierem. Jeśli kulki wychodzą zbyt suche – warto dodać wody lub oleju kokosowego. Deser ma tendencję do wysychania, więc nie bójcie się użyć więcej tłuszczu, a przechowując w lodówce, nie zapomnieć owinąć pojemnik folią aluminiową.

Smacznego!

Lubicie przepisy z płatkami owsianymi? Sprawdźcie te pyszne krakesy!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Konfitura wiśniowa Konfitura wiśniowa - Obite Gary Owsiane apple crumble
Scroll to top