Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu

ciastadeseryna słodkowege kuchnia

Ciasto Sokołowskie

lipiec 17, 20150 komentarzy
Tekst: Justyna Kupracz
Zdjęcia: Aleksandra Solińska-Nowak

Do wpisu zainspirowała mnie niewiarygodnie i niesamowicie uzdolniona twórczyni ciast, tortów i słodkości – moja siostra. Najlepiej smakuje w sobotni wieczór, podawane z herbatą i garścią ciekawych historii nie gdzie indziej jak w malowniczym Sokołowsku. Więc, jeżeli macie za dużo truskawek, wiśni, czereśni czy jabłek, raz dwa wrzucajcie je do naszego ciasta – z pewnością wyjdzie pyszne, a i koniecznie wpadnijcie do Sokołowska – może uda nam się wspólnie obić jakiś gar i zjeść kawałek ciasta jogurtowego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 gram serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 500 gram truskawek, jabłek, porzeczek …
  • łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od piekarnika – nagrzewamy go do temperatury 180 stopni
  • Myjemy owoce i kroimy w małe kawałki – będziemy je układać na wierzchu ciasta.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce, a jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, łączymy składniki dodajemy mascarpone, jogurt i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
  • Wykładamy nasze ciasto na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą (powstrzyma nasze owoce przed zatopieniem się w cieście).
  • Wykładamy owoce na wierzch ciasta.
  • Pieczemy przez 35 do 40 minut

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

(Suprematyczne) Krakersy buraczane Karmimy na Festiwalu w Sokołowsku
Scroll to top