Ciasto Sokołowskie
lipiec 17, 2015
0 komentarzy

Do wpisu zainspirowała mnie niewiarygodnie i niesamowicie uzdolniona twórczyni ciast, tortów i słodkości – moja siostra. Najlepiej smakuje w sobotni wieczór, podawane z herbatą i garścią ciekawych historii nie gdzie indziej jak w malowniczym Sokołowsku. Więc, jeżeli macie za dużo truskawek, wiśni, czereśni czy jabłek, raz dwa wrzucajcie je do naszego ciasta – z pewnością wyjdzie pyszne, a i koniecznie wpadnijcie do Sokołowska – może uda nam się wspólnie obić jakiś gar i zjeść kawałek ciasta jogurtowego.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 gram serka mascarpone
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 500 gram truskawek, jabłek, porzeczek …
- łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
- Zaczynamy od piekarnika – nagrzewamy go do temperatury 180 stopni
- Myjemy owoce i kroimy w małe kawałki – będziemy je układać na wierzchu ciasta.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce, a jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, łączymy składniki dodajemy mascarpone, jogurt i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
- Wykładamy nasze ciasto na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą (powstrzyma nasze owoce przed zatopieniem się w cieście).
- Wykładamy owoce na wierzch ciasta.
- Pieczemy przez 35 do 40 minut
Smacznego!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!