Ciasto marchewkowe (bez glutenu, cukru i mleka)

Przepis: Ola Solińska-Nowak
Zdjęcia: Tomasz Nowak
„Bez glutenu, cukru i mleka” – brzmi jak przepis na kulinarną porażkę? Też tak myślałam ale, jak się okazało, zupełnie bezpodstawnie.
To proste ciasto marchewkowe jest nie tylko bezpieczne dla osób nietolerujących glutenu lub nabiału, ale przede wszystkim pyszne. Przecier z marchewki i ananasa nadaje mu pożądanej wilgoci, skrobia z manioku zapewnia odpowiednią zwartość, a cynamon – wspaniały aromat. Gdyby nie to, że wypiek wyszedł spod mojej ręki, nigdy nie wpadłabym na to, że pozbawiony jest wszystkich składników, bez których desery wydają się nie mieć racji bytu :).
Nie wpadli też na to goście na rodzinnej imprezie. Ciasto marchewkowe przygotowałam po raz pierwszy z okazji minionego Dnia Babci i Dziadka. Zaserwowałam je bez większej nadziei, że skusi się na nie ktoś poza mną, ale byłam w błędzie. Zniknęło ze stołu szybciej niż pozostałe, tradycyjne rarytasy i nikt nie wyglądał na rozczarowanego :P.
Muszę Was jednak ostrzec. Wypiek, mimo że pozbawiony większości alergenów (od jakiegoś czasu muszę unikać glutenu i mleka), ma w swoim składzie jaja, nasiona i orzechy. Jeśli więc jesteście na nie uczuleni, zastąpcie je odpowiednio – bananem i aquafabą oraz większą ilością dozwolonej na Waszej diecie mąki (szczegóły w przepisie).
To jak? Próbujecie?
a
Ciasto marchewkowe
(Bez glutenu, cukru i mleka)
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm
a
Ciasto:
- 300 g marchewki
- 200 g świeżego ananasa
- 3 jajka (lub: 1 banan i woda z jednej puszki ciecierzycy)
- 130 g mąki bezglutenowej (ja użyłam kokosowej)
- 60 g skrobi z manioku
- 50 g mielonych migdałów (lub dodatkowe 50 g mąki)
- 50 g mielonych nasion słonecznika (lub dodatkowe 50 g mąki albo więcej wiórków kokosowych)
- 50 g mielonych wiórków kokosowych (kokos to owoc, nie orzech, rzadko uczula)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 130 g syropu klonowego
- 130 g oliwy z oliwek
a
Polewa
- Śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego (mleko musi być pełnotłuste i bardzo dobrze schłodzone – przynajmniej dobę w lodówce!)
- Sok z połowy cytryny
- Syrop klonowy do smaku
a
Wykonanie
a
Ciasto
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Obierz marchewkę i ananasa i zmiksuj wszystko blenderem na (dość wodnistą) papkę (nie odlewaj nadmiaru soku – dzięki niemu ciasto będzie zbite i wilgotne). Do papki dodaj jajko (lub papkę z banana), zamieszaj i odstaw.
- Do osobnego naczynia wsyp kolejno: mąkę kokosową, skrobię z manioku, mielone migdały, słonecznik (lub dodatkową ilość mąki kokosowej) i wiórki kokosowe. Dodaj cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Pozostałe 2 jajka (lub wodę z 1 puszki ciecierzycy) ubij na pianę (ok. 5 minut). Zacznij powoli dodawać syrop klonowy, nie przestając ubijać Wciąż ubijając, dolej teraz oliwę z oliwek.
- Do powstałej masy jajecznej dodaj najpierw papkę marchewkowo-ananasową i zamieszaj łyżką do połączenia się składników. Następnie dodaj sypkie składniki i jeszcze raz (delikatnie) zamieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
a
Polewa
- Otwórz puszkę schłodzonego mleka kokosowego i odsącz wodę kokosową (możesz ją wykorzystać np. do koktajlu). Do ciasta będziemy potrzebować jedynie śmietanki!
- Śmietanę kokosową przełóż do misy blendera, dodaj sok z cytryny i syrop klonowy. Zblenduj wszystko na gładki krem.
- Wyłóż polewę na całkowicie wystudzone ciasto (to ważne, w przeciwnym razie polewa może się zważyć) i wygładź łyżką. Możesz posypać ciasto z wierzchu ulubionymi orzechami, wiórkami z marchewki lub świeżymi owocami. Przed podaniem chłodź ciasto kilka godzin w lodówce.
Ostrzegam: To ciasto ma super moc znikania w jedną sekundę. Zanim poczęstujesz nim gości, radzę odłożyć sobie kawałek 😉
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!