Ciasto daktylowe z karmelizowanymi orzechami
tekst i zdjęcia: Ola Solińska
Ten–wbrew pozorom bardzo prosty deser–znalazłyśmy w Kukbuku, kiedy przygotowywałyśmy się do pierwszego Restaurant Day w lutym 2016 roku i z miejsca zaśliniłyśmy strony. To wypiek idealny–jest w nim wszystko: i miękkość, i chrupkość, i słodycz, i nutka kwaskowatości. Dzięki dodatkowi mielonych daktyli, ciasto jest wilgotne i miękkie. Słodycz kajmaku przełamuje lekko kwaskowaty posmak włoskiego mascarpone a karmelizowane orzechy chrupią apetycznie pod zębami. Jeść nie umierać ;).
Ciasto nie tylko pięknie wygląda ale jest też bajecznie dobre, o czym przekonałyśmy się podczas Restaurant Day z pewnym smutkiem: zanim zdążyłyśmy go chociaż skubnąć, rozeszło się do ostatniego okruszka. Na szczęście ciasto daktylowe zapadło gościom w pamięć i koleżanka, która miała okazję zdegustować je zimą, poprosiła mnie ostatnio, by deser uświetnił nasz wspólny piknik urodzinowy. Trochę się bałam, że mascarpone i kajmak nie wytrzymają 25-stopniowego upału, ale o dziwo– ciasto zachowało formę i znów zachwyciło tłumy ;).
No, ale do rzeczy, bo pewnie umieracie z ciekawości:
Składniki:
Ciasto
- 200 g suszonych daktyli
- Szklanka wody
- 200 g masła
- 170 g ciemnego cukru
- Paczka cukru waniliowego
- 3 całe jajka
- 200 g mąki tortowej
- 25 g kakao
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Karmelizowane orzechy
- 180 g ciemego cukru
- 4 łyżki wody
- 200 g mieszanki ulubionych orzechów
Masa
- 350 g sera mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- Część karmeliozwanych orzechów
Polewa kajmakowa
- Pół puszki (200 g) masy kajmakowej
- 30 g śmietanki 30%
Przygotowanie
- Daktyle gotujemy w szklance wody ok. 15-20 min – kiedy zmiękną, miksujemy na gładką masę i studzimy.
- Masło, ciemny cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami na puszystą masę.
- Suche składniki łączmy i miksujemy z masą maślaną i daktylami.
- Wszystko wylewamy do natłuszczonej tortownicy (o średnicy 20 cm) i pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 175 st.
- Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
- W tym czasie przygotowujemy karmelizowane orzechy: cukier zalewamy wodą w rondelku i podgrzewamy aż powstanie karmel. Dorzucamy orzechy i mieszamy. Wszystko wylewamy na blachę i odstawiamy do wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze, chrupiące kawałki.
- Składniki na masę miksujemy, dodając pod koniec część karmelizowanych orzechów.
- Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na dwie części. Na dolną wykładamy ¾ masy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy resztą masy i polewamy kajmakiem. Dekorujemy karmelizowanymi orzechami.
Radzimy odłożyć sobie kawałek przed zaproszeniem gości!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!