Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bezglutenoweciastkadeseryna słodkowege kuchnia

Ciastka z kożuchów

sierpień 2, 20160 komentarzy

Zdjęcia: Ola Krupa

Tekst: Ola Solińska

Przepis: Ania Sztromwasser

Mamy ostatnio nieco więcej czasu, więc z przyjemnością wracamy do snucia kulinarnych planów. W trakcie jednej z pogaduszek na temat zapomnianych przepisów, koleżanka wyciągnęła z czeluści pamięci przepis swojej prababci. Jeden z tych, od których włos jeży się na głowie, bo głównym składnikiem są – uwaga – mleczne kożuchy. Jak już wyrzuciłyśmy z siebie wszystkie „bleee” i „fuj”, to nagle nabrałyśmy odwagi, by przepis wypróbować i odczarować koszmar dzieciństwa. Udało się! Ciastka są pyszne, mleczne i mają niezwykłą moc znikania w sekundę. Nasi mali testerzy wyglądają na zadowolonych, a my wpadłyśmy przy okazji na kolejny kulinarno-literacki pomysł, ale o tym kiedy indziej :).

a

Ciastka z kożuchów

(przepis pochodzi z zeszytu prababci Anny Sztromwasser)

a

Składniki:

  • 3/4 szklanka kożuchów z mleka
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 90 g masła
  • jajko do posmarowania
  • cukier do posypania

a

Przygotowanie:

  • Składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto. Schłodzić je przez godzinę w lodówce. Po jej upływie, ciasto rozwałkować i małym kieliszkiem wykrawać ciasteczka.
  • Krążki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem lub bakaliami.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach aż ciasteczka się zarumienią.

a

Nabraliście już odwagi, by wypróbować ten przepis? A może wolicie coś bardziej klasycznego? Dajcie znać w komentarzach!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Placek wiśniowy agenta Coopera Śliwkowe ciasto z kruszonką
Scroll to top