Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


chlebpieczywopierkarnikprzekąskiśniadaniewegańskiewege kuchnia

Chleb żytni z mąką orkiszową

maj 10, 20150 komentarzy

Tekst: Ola Solińska-Nowak

Zdjęcia: Ola Krupa

Zapach świeżego chleba nie tylko drażni zmysły, ale budzi swojskie skojarzenia z domem, braterstwem, poczuciem bezpieczeństwa. To przecież bochenkiem chleba wita się w Polsce gości, a przełamując się z kimś pieczywem wyrażamy jednocześnie bliskość i zaufanie. Bez chleba trudno wyobrazić sobie śniadanie, chrupiąca kromka jest też świetnym towarzyszem zup i dań jednogarnkowych. Słowem – chleb jest dobry na wszystko. Pod warunkiem oczywiście, że jest świeży i pozbawiony zbędnych barwników i konserwantów.

Jeśli chcemy mieć pewność, że chleba nie uatrakcyjniono karmelem lub spulchniaczami, najlepiej upiec go samemu. Do wyboru mamy dwa podstawowe rodzaje – chleby na drożdżach (szybsze w produkcji) lub nieco bardziej wymagające, za to zdrowsze (bogate w bakterie kwasu mlekowego wspomagające pracę jelit i o niższym indeksie glikemicznym od drożdżowych odpowiedników) – chleby na zakwasie.

Zakwas można przygotować samemu. Trwa to kilka dni i jest pracochłonne, ale wyhodowany raz zaczyn można przechowywać w lodówce i wykorzystywać go do kolejnych wypieków. Internet obfituje w przepisy i rady dotyczące hodowli zakwasu, my polecamy Wam ten.

Przygotowany zakwas posłuży Wam do upieczenia pysznego chleba żytniego z mąką orkiszową. Smaczny i niewymagający, bo nie trzeba go ugniatać. Przepis znalazłyśmy tutaj, znacznie go jednak uprościłyśmy, rezygnując z ziaren i przypraw. Wyszedł idealny i sprawdza się wyśmienicie jako baza do kanapek z pesto niedźwiedzim

Składniki na jeden bochenek

  • 175 g mąki żytniej typu 2000
  • 165 g mąki orkiszowej typu 750 lub wyższej
  • 150 g mąki pszennej
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zakwasu żytniego dokarmianego 8-12 h wcześniej

Przygotowanie

  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól i przygotowany wcześniej zakwas.
  • Dolać wodę i wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
  • Uformować bochenek i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 12 godzin.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec 70 min (najlepiej na kamieniu do pieczenia chleba).

Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy! 😉

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Pesto z czosnku niedźwiedziego Sałatka z zielonymi szparagami
Scroll to top