Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ciastadeseryna słodkowege kuchniawielkanoc

Babka pistacjowa

Marzec 27, 20160 komentarzy

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska

Babka pistacjowa - Obite Gary
Babka pistacjowa - Obite Gary
Babka pistacjowa - Obite Gary
Babka pistacjowa - Obite Gary
Babka pistacjowa - Obite Gary

Babka pistacjowa

Jednym z moich ulubionych połączeń smakowych jest słono-słodkie. Z tego powodu zwariowałam swojego czasu na punkcie masła orzechowego w połączeniu z czekoladą (spróbujcie!)

Uwielbiam też pistacje ale na nie pozwalam sobie rzadko, bo w Polsce wciąż są dosyć drogie. Skoro jednak przyszła wiosna, zachciało mi się czegoś zielonego na stole. Czegoś, co będzie i słodkie, i słone, i miękkie i chrupkie jednocześnie. I tak wymyśliłam sobie zieloną babkę pistacjową z białą czekoladą i skórką cytrynową.

To deser dla koneserów – nie jest oczywistym wyborem dzieci oraz wielbicieli typowo słodkich przekąsek. Lekko wytrawna, z cytrusową nutką, w żywym wiosennym kolorze, pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole. Moje kubki smakowe oszalały!

Babka pistacjowa

a

Składniki na ciasto:

  • 180 g łuskanych pistacji (solonych)
  • 100 g migdałów
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 50 g mąki
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny

a

Składniki na polewę

  • tabliczka białej czekolady
  • skórka starta z jednej cytryny
  • siekane pistacje do dekoracji

a

Wykonanie

  • Masło utrzeć z jajkami i cukrem na gładką, lśniącą masę.
  • Orzechy i migdały zmielić i połączyć z masą. Dodać mąkę.
  • Ciasto przełożyć do małej na tłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy.
  • Piec w temperaturze 150 stopni ok. godziny (lub dłużej) do czasu aż masa całkowicie się zetnie, a góra ciasta będzie złocista.
  • Ciasto odstawić do studzenia, a w tym czasie przygotować polewę – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i doprawić skórką cytrynową. Oblać wystudzone ciasto i posypać pistacjami.

a

Amatorom nieoczywistych smaków może też spodobać się przepis na ciastka z… kożuchów mlecznych!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA
Refresh

*

Ugotowane przez © Obite Gary | Projekt i wykonanie: Certa Software
  • Facebook
  • Instagram
Pierniki bożonarodzeniowe Placek wiśniowy agenta Coopera
Scroll to top