Babka pistacjowa

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska
Babka pistacjowa
Jednym z moich ulubionych połączeń smakowych jest słono-słodkie. Z tego powodu zwariowałam swojego czasu na punkcie masła orzechowego w połączeniu z czekoladą (spróbujcie!)
Uwielbiam też pistacje ale na nie pozwalam sobie rzadko, bo w Polsce wciąż są dosyć drogie. Skoro jednak przyszła wiosna, zachciało mi się czegoś zielonego na stole. Czegoś, co będzie i słodkie, i słone, i miękkie i chrupkie jednocześnie. I tak wymyśliłam sobie zieloną babkę pistacjową z białą czekoladą i skórką cytrynową.
To deser dla koneserów – nie jest oczywistym wyborem dzieci oraz wielbicieli typowo słodkich przekąsek. Lekko wytrawna, z cytrusową nutką, w żywym wiosennym kolorze, pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole. Moje kubki smakowe oszalały!
Babka pistacjowa
a
Składniki na ciasto:
- 180 g łuskanych pistacji (solonych)
- 100 g migdałów
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 50 g mąki
- 4 jajka
- skórka starta z jednej cytryny
a
Składniki na polewę
- tabliczka białej czekolady
- skórka starta z jednej cytryny
- siekane pistacje do dekoracji
a
Wykonanie
- Masło utrzeć z jajkami i cukrem na gładką, lśniącą masę.
- Orzechy i migdały zmielić i połączyć z masą. Dodać mąkę.
- Ciasto przełożyć do małej na tłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy.
- Piec w temperaturze 150 stopni ok. godziny (lub dłużej) do czasu aż masa całkowicie się zetnie, a góra ciasta będzie złocista.
- Ciasto odstawić do studzenia, a w tym czasie przygotować polewę – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i doprawić skórką cytrynową. Oblać wystudzone ciasto i posypać pistacjami.
a
Amatorom nieoczywistych smaków może też spodobać się przepis na ciastka z… kożuchów mlecznych!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!