Zapiekana owsianka ze śliwkami
by Ola Solińska-Nowak
Zapiekana owsianka
Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek. Właściwie myślę o nim już przy kolacji :P. Rano specjalnie wstaję trochę wcześniej, żeby spokojnie je przygotować a potem chwilę delektować się spokojem i przyjemną myślą, że cały dzień jeszcze przede mną. Śniadanie to po prostu stan umysłu :).
Dziś w repertuarze śnadaniowym bardzo prosta zapiekana owsianka ze śliwkami. Jeśli wcześniej rozgrzejesz piekarnik, jej przygotowanie zajmie Ci ok. 2o min.
Owsianka idealnie pasuje do pierwszej mocnej porannej kawy.
Z
Składniki na ok. 2 porcje:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- pół szklanki mleka (ja użyłam kokosowo-ryżowego)
- garść ulubionych bakalii
- ok. 15 śliwek
Za
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni
- Umyj śliwki i oddziel od pestek. Pokrój na mniejsze kawałki i chwilę duś na patelni, by odparować nadmiar soku. Możesz zagęścić owoce odrobiną mielonego siemienia lnianego lub łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ciepłej wodzie.
- Banana i masło orzechowe zmiksuj z mlekiem. Dodaj płatki owsiane i bakalie. Zamieszaj.
- Przełóż wszystko do małego naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypując śliwki.
- Zapiekaj ok. 15 min
- Chrup bez wyrzutów sumienia 😀
Zapi
Zapiekana owsianka z tego przepisu nie jest bardzo zwarta. Ja zwykle jem ją z odrobiną mleka lub jogurtu, by była wilgotniejsza. Jeśli wolisz jednak bardziej zwartą owsiankę, którą można pokroić na kawałki, jak ciasto, to przed zapieczeniem, możesz dodać kilka łyżek kleiku z siemienia lnianego lub roztrzepane jajko.
Jeśli posmakowała Ci ta zapiekana owsianka, spróbuj też przepis na budyń jaglany z karmelizowanymi śliwkami.
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!