Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenubez mlekaobiadwege kuchniawytrawne

Tortilla ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

kwiecień 23, 20190 komentarzy

Wpis: Ola Solińska-Nowak

Zjęcia: Tomasz Nowak

Wczesna wiosna to intensywny czas dla przyrody: krótki i szalony, pełen nasyconych kolorów, drażniących nosy zapachów i nieoczekiwanych zwrotów pogodowych. Podmyte mżawką, zarumienione pierwszym słońcem pojawiają się też one – nowalijki, a wśród nich mój ukochany czosnek niedźwiedzi.

Wpada na chwilę (wysyp aromatycznych liści przypada na przełom kwietnia i maja) i niezmiennie przyprawia mnie o zawrót głowy. W tym czasie nie ma właściwie dnia, żebym nie schrupała go w wersji raw lub w postaci sałatki czy pesto.  Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej a na dokładkę można go dodawać właściwie do wszystkiego.

Czego dowodem jest ta wspaniała wiosenna tortilla ziemniaczana ze szparagami!

Tortilla ziemniaczana ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki

  • 1 batat
  • 5 ziemniaków
  • 10 zielonych szparagów
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • czerwona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka (można zastąpić kleikiem z siemienia lnianego)
  • ćwierć szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • ćwierć szklanki dowolnej mąki
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie

  • Rozgrzać piekarnik.
  • Batata i ziemniaka przekroić na pół, a następnie pociąć na plastry. Piec do miękkości w temperaturze 180 stopni.
  • W tym samym czasie upiec paprykę, ostudzić i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę.
  • Szparagi obrać i gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze części.
  • Czosnek niedźwiedzi poszatkować.
  • Wszystkie składniki przesypać do dużej miski i wymieszać z solą i peprzem.
  • Jajka roztrzepać, dodać mleko, płatki drożdżowe i mąkę. Dolać do warzyw i dokładnie wymieszać.
  • Masę warzywno-jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię o średnicy 27 cm. Podgrzewać ok 15 min, aż jajka się zetną. Przy pomocy dużego talerza obrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 15 min.
  • Serwować posypane poszatkowanymi liśćmi czosnku, z dodatkiem pesto (lub dowolnym sosem) i sałatką (u mnie, jak zawsze, surówka z kapusty kiszonej).

Wszystkiego zielonego!

Weekendowe samosy z batatami Weekendowe samosy z batatami - Obite Gary jak naturalnie zmyć makijaż Jak naturalnie zmyć makijaż? My już wiemy!
Scroll to top