Tortilla ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim
Wpis: Ola Solińska-Nowak
Zjęcia: Tomasz Nowak
Wczesna wiosna to intensywny czas dla przyrody: krótki i szalony, pełen nasyconych kolorów, drażniących nosy zapachów i nieoczekiwanych zwrotów pogodowych. Podmyte mżawką, zarumienione pierwszym słońcem pojawiają się też one – nowalijki, a wśród nich mój ukochany czosnek niedźwiedzi.
Wpada na chwilę (wysyp aromatycznych liści przypada na przełom kwietnia i maja) i niezmiennie przyprawia mnie o zawrót głowy. W tym czasie nie ma właściwie dnia, żebym nie schrupała go w wersji raw lub w postaci sałatki czy pesto. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej a na dokładkę można go dodawać właściwie do wszystkiego.
Czego dowodem jest ta wspaniała wiosenna tortilla ziemniaczana ze szparagami!
Tortilla ziemniaczana ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- 1 batat
- 5 ziemniaków
- 10 zielonych szparagów
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- czerwona papryka
- sól i pieprz do smaku
- 3 jajka (można zastąpić kleikiem z siemienia lnianego)
- ćwierć szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- ćwierć szklanki dowolnej mąki
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie
- Rozgrzać piekarnik.
- Batata i ziemniaka przekroić na pół, a następnie pociąć na plastry. Piec do miękkości w temperaturze 180 stopni.
- W tym samym czasie upiec paprykę, ostudzić i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę.
- Szparagi obrać i gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze części.
- Czosnek niedźwiedzi poszatkować.
- Wszystkie składniki przesypać do dużej miski i wymieszać z solą i peprzem.
- Jajka roztrzepać, dodać mleko, płatki drożdżowe i mąkę. Dolać do warzyw i dokładnie wymieszać.
- Masę warzywno-jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię o średnicy 27 cm. Podgrzewać ok 15 min, aż jajka się zetną. Przy pomocy dużego talerza obrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 15 min.
- Serwować posypane poszatkowanymi liśćmi czosnku, z dodatkiem pesto (lub dowolnym sosem) i sałatką (u mnie, jak zawsze, surówka z kapusty kiszonej).
Wszystkiego zielonego!