Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


przekąskiwegańskiewege kuchniawytrawne

Neapolitańskie tartalli z prażonymi migdałami

sierpień 11, 20190 komentarzy

by Ola Solińska-Nowak

tartalli obitegary
tartalli obitegary
tartalli obitegary

Tartalli, czyli neapolitańskie obwarzanki z grubo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi migdałami, to drugi (po pizzy, rzecz jasna!) przysmak, który podbił moje serce podczas niedawnego krótkiego urlopu w stolicy Kampanii.

Co w nich takiego niezwykłego?

Po pierwsze, historia. Podobnie jak pizza, znana w XVI-wiecznym Neapolu jako placek ubogich, tak i tartalli powstały z oszczędności. Wyrabiało się je ponoć z resztek ciasta na chleb, które zagniatano z odrobiną smalcu, migdałami i czarnym pieprzem. W nepolitańskiej kuchni nic nie mogło się zmarnować!

Po drugie i najważniejsze – tartalli są po prostu pyszne! Wytrawne, lekko tłustawe ale chrupiące, świetnie sprawdzą się np. jako przekąska do zimnego piwa.

Z ciekawostek: Jeden obwarzanek to „tartallo”. Nikt jednak o tym nie pamięta, bo kto raz sięgnie po tartalli, nie skończy na jednym! 😀

Przepis na ok. 12 tartalli

uuu

Składniki:

  • 250 g mąki (ja użyłam wieloziarnistej)
  • ok. 3 g suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • ok. 100 g oliwy z oliwek
  • 2-3 garście prażonych migdałów
  • łyżeczka soli (ja użyłam himalajskiej)
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

uu

Przygotowanie:

  • Przygotuj zaczyn: Drożdże połącz z cukrem i 50 g mąki i zalej połową wody (reszta przyda Ci się do wyrabiania ciasta). Odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • Posiekaj migdały na dość duże kawałki. Resztę mąki połącz z pozostałą wodą, oliwą i przyprawami.  Dodaj wyrośnięty zaczyn i migdały. Wyrób ciasto i ponownie odłóż do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 22-24 kawałków (ważne, żeby było parzyście). Z każdego kawałka uformuj cienki (ok. 7mm) i długi (ok. 20 cm) wałeczek. Dobierz wałeczki w pary, sklej końcami a następnie okręć je wokół siebie (możesz podpatrzeć, jak to zrobić tutaj) aż powstanie warkocz. Zlep końce i uformuj kółeczko.
  • Gotowe obwarzanki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie kłaść tartalli zbyt blisko siebie, bo w piekarniku jeszcze trochę podrosną.

uu

Co dalej?

Taralli muszą być suche i chrupkie, dlatego procedura pieczenia jest dość skomplikowana. Najpierw podpiecz obwarzanki przez 15 min. w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejny kwadrans. W ostatniej turze ponownie zmniejsz temperaturę o 20 stopni i piecz 20 min.

No i co? Udało Ci się poprzestać na jednym? 😛

Inspiracje, wskazówki, anegdoty, z których korzystałam, tworząc ten wpis znajdziesz tutaj:

  • Historia pizzy
  • Kuchnia pod Wulkanem
  • Forum o włoskich przekąskach
  • Przepis na włoskie obwarzanki z winem

Jeśli zasmakowały Ci tartalli, z pewnością polubisz też te zdrowe zbożowe krakersy.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Jak naturalnie zmyć makijaż? My już wiemy! jak naturalnie zmyć makijaż zapiekana owsianka ze śliwkami Zapiekana owsianka ze śliwkami
Scroll to top