Tarta gruszkowa z kremem jaglanym
sierpień 27, 2019
0 komentarzy

by Ola Solińska-Nowak
Tarta gruszkowa
Koniec lata ma dla mnie kolor miodowo-złoty. To czas gruszek, dyń, późnych moreli i bursztynowego, sierpniowego słońca. Wciąż jest ciepło ale dni są już zauważalnie krótsze, wieczory chłodniejsze a w powietrzu czuć już powoli… nie da się dłużej unikać tego słowa – jesień. 🙂
Stąd też taki trochę jesienny przepis na pyszną, złocistą tartę z gruszkami i budyniem jaglanym. Doda otuchy, rozgrzeje od środka i pozwoli cieszyć się ostatnimi dniami lata.
Tarta gruszkowa z kremem jaglanym
(przepis na okrągłą formę ok. 24 cm)
a
Składniki na kruche ciasto:
- 1,5-2 szklanki mąki (ja użyłam wieloziarnistej)
- ćwierć szklanki cukru trzcinowego (ja rozdrobniłam w młynku do kawy)
- 125 g masła (lub w wersji wegańskiej: oleju kokosowego)
- jajko (można spokojnie ominąć w wersji wegańskiej)
- szczypta solia
a
Składniki na krem:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ćwierć szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 szklanki dowolnego mleka (ja użyłam kokosowo-ryżowego)
- odrobina oleju kokosowego
a
Ponadto oczywiście:
- 3 duże lub 5 małych gruszek
- odrobina cynamonu
a
Wykonanie:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostki masło i pozostałe składniki. Zagnieć wszystko na gładkie lśniące ciasto. Jeśli wciąż będzie za suche, warto dodać kilka łyżek wody, a jeśli zbyt kleiste – podsypać mąką.
- Zagniecione ciasto włóż na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę (wraz z bokami – inaczej krem budyniowy wyleje się poza formę). Spód ciasta delikatnie ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż suchą cieciorką lub fasolą. Obciążona w ten sposób tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Piecz ciasto ok, 30 min. a następnie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.
- Umytym gruszkom usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na plastry i rozłóż je na rozgrzanej nieprzywierającej patelni Najlepiej, gdyby poszczególne plasterki nie zachodziły na siebie. Duś gruszki, aż sok zgęstnieje a owoce będą lekko „skarmelizowane” ale wciąż jędrne. Ważne, żeby nie dopuścić do ich całkowitego rozgotowania do postaci musu. Podsmażone gruszki odłóż do przestygnięcia.
- Płatki jaglane gotuj z cukrem i mąką ziemniaczaną w mleku do momentu aż cały płyn odparuje a kasza będzie miękka (w międzyczasie, oczywiście, mieszając!) Na koniec zblenduj wszystko na gładką masę.
- Schłodzoną (to ważne – inaczej może się rozpaść!) tartę wyjmi delikatnie z foremki i wylej na nią masę jaglaną, z wierzchu dekorując gruszkami. Jeśli lubisz, posyp deser cynamonem, płatkami migdałów lub mielonymi orzechami.
Tartę trzymaj w lodówce!
a
I co? Gotowi na koniec lata? Ja wciąż chyba nie… ale przynajmniej się najadłam!
PS. Jeśli przypadła Ci do gustu tarta gruszkowa z kremem jaglanym, to w dobry jesienny nastrój wprowadzi Cię też ten dyniowy ucieraniec!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!