Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ciastadeseryna słodkowege kuchnia

Tarta gruszkowa z kremem jaglanym

sierpień 27, 20190 komentarzy

by Ola Solińska-Nowak

Tarta gruszkowa z kremem jaglanymTarta gruszkowa z kremem jaglanymTarta gruszkowa

Koniec lata ma dla mnie kolor miodowo-złoty. To czas gruszek, dyń, późnych moreli i bursztynowego, sierpniowego słońca. Wciąż jest ciepło ale dni są już zauważalnie krótsze, wieczory chłodniejsze a w powietrzu czuć już powoli… nie da się dłużej unikać tego słowa – jesień. 🙂

Stąd też taki trochę jesienny przepis na pyszną, złocistą tartę z gruszkami i budyniem jaglanym. Doda otuchy, rozgrzeje od środka i pozwoli cieszyć się ostatnimi dniami lata.

Tarta gruszkowa z kremem jaglanym 

(przepis na okrągłą formę ok. 24 cm)

 a

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5-2 szklanki mąki (ja użyłam wieloziarnistej)
  • ćwierć szklanki cukru trzcinowego (ja rozdrobniłam w młynku do kawy)
  • 125 g masła (lub w wersji wegańskiej: oleju kokosowego)
  • jajko (można spokojnie ominąć w wersji wegańskiej)
  • szczypta solia

a

Składniki na krem:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ćwierć szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 szklanki dowolnego mleka (ja użyłam kokosowo-ryżowego)
  • odrobina oleju kokosowego

a

Ponadto oczywiście:

  • 3 duże lub 5 małych gruszek
  • odrobina cynamonu

a

Wykonanie:

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostki masło i pozostałe składniki. Zagnieć wszystko na gładkie lśniące ciasto. Jeśli wciąż będzie za suche, warto dodać kilka łyżek wody, a jeśli zbyt kleiste – podsypać mąką.
  • Zagniecione ciasto włóż na ok. 30 min. do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę (wraz z bokami – inaczej krem budyniowy wyleje się poza formę). Spód ciasta delikatnie ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż suchą cieciorką lub fasolą. Obciążona w ten sposób tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Piecz ciasto ok, 30 min. a następnie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.
  • Umytym gruszkom usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na plastry i rozłóż je na rozgrzanej nieprzywierającej patelni  Najlepiej, gdyby poszczególne plasterki nie zachodziły na siebie. Duś gruszki, aż sok zgęstnieje a owoce będą lekko „skarmelizowane” ale wciąż jędrne. Ważne, żeby nie dopuścić do ich całkowitego rozgotowania do postaci musu. Podsmażone gruszki odłóż do przestygnięcia.
  • Płatki jaglane gotuj z cukrem i mąką ziemniaczaną w mleku do momentu aż cały płyn odparuje a kasza będzie miękka (w międzyczasie, oczywiście, mieszając!) Na koniec zblenduj wszystko na gładką masę.
  • Schłodzoną (to ważne – inaczej może się rozpaść!) tartę wyjmi delikatnie z foremki i wylej na nią masę jaglaną, z wierzchu dekorując gruszkami. Jeśli lubisz, posyp deser cynamonem, płatkami migdałów lub mielonymi orzechami.

Tartę trzymaj w lodówce!

a

I co? Gotowi na koniec lata? Ja wciąż chyba nie… ale przynajmniej się najadłam!

PS. Jeśli przypadła Ci do gustu tarta gruszkowa z kremem jaglanym, to w dobry jesienny nastrój wprowadzi Cię też ten dyniowy ucieraniec!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Żel z aloesu na każdą pogodę Racuchy z batata - Obite Gary Racuchy z batata i bananów
Scroll to top