(Suprematyczne) lody buraczkowe
Zdjęcia: Ola Krupa
Przepis: Ola Krupa
czarny kwadrat
na białym tle.
gałka buraczkowych lodów
ze słodko-słoną kruszonką.
Malewicz jednoznacznie sprzeciwił się związkowi malarstwa i natury, widząc w sztuce przedstawiającej przejaw ludzkiego ograniczenia intelektualnego – nieumiejętność przekroczenia tego, co można skopiować z natury. O „czarnym kwadracie na białym tle” pisał: Doznałem bojaźni i trwogi gdy przyszło mi opuścić czas narracji. To nie był pusty kwadrat, a doznanie czystej nieobecności przedmiotu.
Jak bardzo sztuka kulinarna może zbliżyć się do abstrakcji? To teren jeszcze niezbadany, ale my lubimy wyzwania. Oto przed Wami potrawa pełna kontrastów – zimne, gładkie, wilgotne lody i ciepła, szorstka kruszonka. Słodkie i słone. Czarne i białe. Zestawienie zaskakujące, ale nieprzypadkowe. Działa na wszystkie zmysły.
Lody:
- 200 g młodych buraków
- 200 ml mleka
- 135 ml śmietany
- 3 żółtka organiczne
- 6 łyżek syropu klonowego
- 60 g czekolady (Bez cukru, 70-85%)
- 1 szczypta cynamonu
Ziemia czekoladowa:
- 15 g migdałów
- 15 g orzechów laskowych
- 40 g mąki z pełnego ziarna
- 15 g masła
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 1 łyżeczka syropu z buraka cukrowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Owinąć w folię aluminiową obrane buraki i piec przez 60 – 90 minut w temperaturze 180 ° C w piecu. W międzyczasie przygotować ziemię czekoladową. Orzechy zmielić i wymieszać wszystkie składniki, aż do uzyskania bardzo suchego i kruchego „ciasta”. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec przez 10-15 minut w piekarniku razem z buraczkami. Kiedy będą chrupiące, wyciągnąć do ostygnięcia i pokruszyć, tak aby wyglądało jak ziemia. Po upieczeniu buraki przestudzić. Następnie przełożyć do blendera, dodać 75 ml mleka, cynamon i zrobić puree.
Przygotować miskę z zimną wodą, do której wstawić garnek z umieszczonym na nim sitkiem. W osobnym garnku podgrzać pozostałą część mleka wymieszanego ze śmietanką. W międzyczasie ubić żółtka i syrop klonowy do białości. Następnie odlać ¼ szklanki gorącej mieszanki mleka i śmietanki i cienkim strumieniem wlać do ubitych żółtek, stale mieszając tak aby się nie ścięły. Nie przestając mieszać podgrzewać całość, aż do momentu, w którym krem zacznie gęstnieć.
Równocześnie w drugim garnku należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Jak tylko zauważymy, że krem gęstnieje, jak najszybciej należy przelać go przez sitko do garnka umieszczonego wcześniej w zimnej wodzie w celu schłodzenia. Do masy z żółtek i mleka dodać kolejno i wymieszać roztopioną czekoladę oraz buraczane puree. Odstawić do lodówki do schłodzenia na min.4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu przełożyć całość do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Lody przełożyć do pojemnika i schłodzić w zamrażalce 1-2h do momentu nabrania odpowiedniej konsystencji. Na koniec wyłożyć na talerz razem z przygotowaną ziemią i delektować się tym wyśmienitym smakiem!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!