Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


blogchillaxDIYlifestylemasło sheamydło

Mydło z solą i masłem shea

luty 10, 20200 komentarzy

Przepis: Justyna Kupracz

Z nowym rokiem pojawiła się we mnie chęć sprawdzenia nowych ciekawych przepisów. Zawsze wydawało się, że produkcja własnego mydła to bardzo trudna sprawa, jednak po wgłębieniu się w literaturę okazało się, że co potrzebuje to trochę samozaparcia i pomysłu.

Na początku mojej mydlanej drogi postanowiłam wykorzystać proste i dostępne od ręki składniki. Tak naprawdę to postanowiłam iść na skróty i przy pierwszej próbie nie robić nic innowacyjnego, a jedynie zmodyfikować istniejące już mydło. W końcu od czegoś trzeba zacząć, a obiecuję, że pojawią się również tutaj poważne przepisy z wodorotlenkiem sodu.

Do swojego przepisu wykorzystałam szare mydło i parę ulubionych składników.

Przepis:

Baza:

  • Szare mydło
  • 2 łyżki masła shea (o jego właściwościach pisałam tutaj)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatki:

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki soli himalajskiej
  • + Silikonowe foremki do babeczek (użyłam ich również tutaj)

Wykonanie:

Ucieramy mydło na tarce o dużych oczkach. Umieszczamy wiórki mydła w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i oleje, następnie  mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczone mydło będzie miało konsystencję papki. Na sam koniec, dodajemy sól i wiórki kokosowe a całą masę dokładnie mieszamy. Mydło wlewamy do silikonowych foremek  i odstawiamy na dwa dni w spokoju. Po tym czasie cieszymy się własnym zdrowym i himalajskim cudem!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Ciasto marchewkowe (bez glutenu, cukru i mleka) Bezglutenowe ciasteczka z batatów (na mniej Tłusty Czwartek)
Scroll to top