Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenubez mlekawegańskiewege kuchnia

Kryzysowe chinkali

marzec 22, 20200 komentarzy

text by Ola Solińska-Nowak

photos by Tomasz Nowak

Kryzysowe chinkali - Obite GaryKryzysowe chinkali - Obite Gary Kryzysowe chinkali - Obite GaryNastały dziwne i trudne czasy kwarantanny. Początkowo trudno mi było uwierzyć w to, co się dzieje. Najpierw masowa panika w sklepach, potem zalecenie, by przenieść się z pracą do domowych biur. W ciągu zaledwie kilku dni to, co składało się na moją codzienność — praca, kurs kiszpańskiego, treningi na siłowni, wyjście do kina czy kawiarni — przeniosło się w przestrzeń wirtualną. Nawet moja przychodnia zaleca mi telekonferencje z lekarzem.

Chociaż wszystkie te zabiegi mogą wydawać się nadmierną ostrożnością, ja całym sercem popieram akcję #zostanwdomu. To dla mnie wyraz przede wszystkim wyraz troski o tych, którzy są w grupie ryzyka — starszych, przewlekle chorych, ze słabym układem odpornościowym. To właśnie oni najbardziej ucierpią w przypadku dalszego rozwoju epidemii.

Dlatego dzisiejsze kryzysowe chinkali ugotujecie bez potrzeby wychodzenia na zakupy. Przepis bazuje na produktach suchych — mąkach i soczewicy, które mają długi termin ważności i które większość z Was pewnie zmagazynowała jeszcze przed kwarantanną. A jeśli nie, to można je spokojnie zamówić online (np. tutaj). Lepienie i zwijanie chinkali to też doskonały sposób na nudę ;).

Moje kryzysowe chinkali są bezglutenowe, bo odkąd wiem, że choruję na Hashimoto, staram się ograniczać źródła glutenu w diecie. Wy jednak możecie spokojnie przygotować ciasto na bazie mąki pszennej, np. takie. Jeśli chodzi o farsz, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Jeśli brakuje Wam któregoś ze składników, nie wahajcie się zastąpić go czymś, co macie pod ręką. W końcu to kryzysowe chinkali!

Kryzysowe chinkali

(wegańskie, bez glutenu i mleka)

a

Składniki na ok. 30 sztuk

a

Ciasto bezglutenowe

  • 3 szklanki  mąki gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 2 łyżki łusek babki jajowatej
  • 1,5 szklanki ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

a

Składniki na farsz

  • 1 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 spora cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szklanka oliwek czarnych i/lub zielonych
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz

a

Wykonanie

  • Łuski babki jajowatej zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aż zgęstnieją do konsystencji kisielu.
  • Mąki przesiej do miski, dodaj sól, oliwę oraz kisiel z babki jajowatej.
  • Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto zabezpiecz przed wysychaniem czystą ściereczką i zabierz się za przygotowanie farszu.
  • Ugotuj soczewicę. Cebulkę poszatkuj na drobną kosteczkę i zarumień na oliwie.
  • Pomidory i oliwki odsącz z zalewy i pokrój na drobne kawałki. Poszatkuj pietruszkę i czosnek.
  • Wszystkie składniki wymieszaj z przestudzoną soczewicą, dopraw pieprzem i solą. Jeśli farsz jest za suchy, możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek.
  • Na stolnicy rozwałkuj ciasto (nieco grubiej niż w przypadku tradycyjnych pierogów) i wykrawaj z niego kółka o średnicy 13-14 cm (ja użyłam do tego dużego słoika)
  • Na każde kółko nałóż łyżkę farszu i zwliżonymi wodą dłońmi zwijaj sakiewki, dbając, by szczelnie skleić brzegi. Trochę zajmie Ci opanowanie tej sztuki, ale mnie pomógł ten amatorski tutorial.
  • Wrzucaj chinkali do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty, aż wypłyną.
  • Podawaj z wegańskim rosołem i zieloną pietruszką <3

a

Jeśli smakowały Wam chinkali, na pewno nie wzgardzicie przepisem na samosy z batatami

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Bezglutenowe ciasteczka z batatów (na mniej Tłusty Czwartek) niezwykła Wielkanoc Niezwykła Wielkanoc
Scroll to top