Jogurtowiec z morelami (bez glutenu i laktozy)

Przepis: Ola Solińska-Nowak
Zdjęcia: Tomasz Nowak
Jednym z wielu powodów, za które kocham lato to moc sezonowych warzyw i owoców. Świeże, dojrzałe i pełne witam są na wyciągnięcie ręki w każdym osiedlowym warzywniaku. A ponieważ czekam na nie cały rok, latem zajadam się nimi pod każdą postacią, chrupiąc na surowo, smażąc, peklując i – oczywiście – nadziewając nimi tarty, ciasta i ciasteczka.
Dziś przyszła kolej na morele. Te pełne karotenu, słodkie owoce nadają się doskonale do owsianki, dżemów, no i oczywiście ciast. A jak ciasto, to musi być kruszonką! Ten letni jogurtowiec z morelami wręcz ugina się pod jej ciężarem, więc każdy, kto tak jak ja uwielbia ją ponad wszystko, będzie usatysfakcjonowany. Z chrupkością zarumienionej kruszonki idealnie kontrastuje miękki, wilgotny spód i soczystość moreli tuż pod kruchym ciastem. Dla mnie bomba pod każdym względem!
Jogurtowiec z morelami
(bez glutenu, soi i laktozy)
a
Składniki (na okrągłą blaszkę 24×24 cm)
Na spód
- 300 g naturalnego jogurtu wegańskiego (ja używam kokosowego)
- 90 g roztopionego oleju kokosowego
- 3 jajka
- 300 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka mąki jaglanej, ryżowej, owsianej i ziemniaczanej)
- 100 g słodu (u mnie erytrol ale może być też po prostu cukier)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- paczka cukru waniliowego
- pół kilograma świeżych moreli
a
Na kruszonkę
- 125 g roztopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej)
- pół szklanki migdałów w słupkach
- ćwierć szklanki mielonych migdałów
- pół szklanki erytrolu (lub cukru, jeśli wolisz)
a
Wykonanie
- Jajka wymieszać z roztopionym olejem kokosowym i cukrem waniliowym.
- W osobnej misce wymieszać mąki, erytrol, proszek do pieczenia i sodę.
- Połączyć mokre składniki z suchymi i zamieszać (jedynie do połączenia składników)
- Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Ciasto przelać do blaszki.
- Na wierzch wyłożyć umyte i wypestkowane morele pokrojone w ćwiartki.
- Przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki z roztopionym olejem. Jeśli będzie zbyt lepka, można dodać mąki. Jeśli zbyt sucha – oleju lub wody.
- Kruszonką pokryć morele a następnie włożyć ciasto do nagrzanego do 175-180 stopni Celcjusza piekarnika (ja używam funkcji grzania z dołu i góry).
- Piec ok. 40-45 min, sprawdzając, czy kruszonka jest już apetycznie zarumieniona.
- Po ostudzeniu posypać ciasto erytrolem lub cukrem-pudrem.
Palce lizać! Jeśli jogurtowiec z morelami skradł Twoje podniebienie, wypróbuj także przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe.
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!