Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez glutenubez mlekaciastawege kuchnia

Jogurtowiec z morelami (bez glutenu i laktozy)

lipiec 6, 20200 komentarzy

Przepis: Ola Solińska-Nowak

Zdjęcia: Tomasz Nowak

Jogurtowiec z morelami_przepis Obite GaryJednym z wielu powodów, za które kocham lato to moc sezonowych warzyw i owoców.  Świeże, dojrzałe i pełne witam są na wyciągnięcie ręki w każdym osiedlowym warzywniaku. A ponieważ czekam na nie cały rok, latem zajadam się nimi pod każdą postacią, chrupiąc na surowo, smażąc, peklując i – oczywiście – nadziewając nimi tarty, ciasta i ciasteczka.

Dziś przyszła kolej na morele. Te pełne karotenu, słodkie owoce nadają się doskonale do owsianki, dżemów, no i oczywiście ciast. A jak ciasto, to musi być kruszonką! Ten letni jogurtowiec z morelami wręcz ugina się pod jej ciężarem, więc każdy, kto tak jak ja uwielbia ją ponad wszystko, będzie usatysfakcjonowany. Z chrupkością zarumienionej kruszonki idealnie kontrastuje miękki, wilgotny spód i soczystość moreli tuż pod kruchym ciastem. Dla mnie bomba pod każdym względem!

Jogurtowiec z morelami

(bez glutenu, soi i laktozy)

a

Składniki (na okrągłą blaszkę 24×24 cm)

Na spód

  • 300 g naturalnego jogurtu wegańskiego (ja używam kokosowego)
  • 90 g roztopionego oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 300 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka mąki jaglanej, ryżowej, owsianej i ziemniaczanej)
  • 100 g słodu (u mnie erytrol ale może być też po prostu cukier)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • paczka cukru waniliowego
  • pół kilograma świeżych moreli

a

Na kruszonkę

  • 125 g roztopionego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej)
  • pół szklanki migdałów w słupkach
  • ćwierć szklanki mielonych migdałów
  • pół szklanki erytrolu (lub cukru, jeśli wolisz)

a

Wykonanie

  • Jajka wymieszać z roztopionym olejem kokosowym i cukrem waniliowym.
  • W osobnej misce wymieszać mąki, erytrol, proszek do pieczenia i sodę.
  • Połączyć mokre składniki z suchymi i zamieszać (jedynie do połączenia składników)
  • Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  • Ciasto przelać do blaszki.
  • Na wierzch wyłożyć umyte i wypestkowane morele pokrojone w ćwiartki.
  • Przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki z roztopionym olejem. Jeśli będzie zbyt lepka, można dodać mąki. Jeśli zbyt sucha – oleju lub wody.
  • Kruszonką pokryć morele a następnie włożyć ciasto do nagrzanego do 175-180 stopni Celcjusza piekarnika (ja używam funkcji grzania z dołu i góry).
  • Piec ok. 40-45 min, sprawdzając, czy kruszonka jest już apetycznie zarumieniona.
  • Po ostudzeniu posypać ciasto erytrolem lub cukrem-pudrem.

Palce lizać! Jeśli jogurtowiec z morelami skradł Twoje podniebienie, wypróbuj także przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Niezwykła Wielkanoc niezwykła Wielkanoc Sypane ciasto borówkowe Obite Gary Sypane ciasto borówkowe (wegańskie, bez glutenu i cukru)
Scroll to top