Budyń jaglany z karmelizowanymi śliwkami
wrzesień 5, 2016
0 komentarzy

Zdjęcia: Ola Krupa
Tym razem węgierki w bardzo lekkiej odsłonie. Aromatyczny, aksamitny budyń jaglany to idealna opcja na ciepły deser albo szybie śniadanie. Jak zwykle z samych naturalnych składników, bardzo sycący i nie za słodki, stanowi świetną alternatywę dla sztucznie barwionych kisieli czy przesłodzonych galaretek. No to do dzieła!
Składniki na budyń jaglany:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 1 duży lub 2 małe banany
- 2 łyżki syropu klonowego
Składniki na karmelizowane śliwki:
- 6-8 dużych śliwek węgierek
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- brązowy cukier puder (można zmienić w młynku albo użyć białego)
- 2 spore szczypty cynamonu
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać dwiema szklankami mleka i gotować na małej mocy palnika około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. W razie gdyby kasza się przypalała i była jeszcze niedogotowana, można podlać wodą. W międzyczasie przygotować karmelizowane śliwki.
- Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki, następnie każdą część przekroić wzdłuż na trzy mniejsze części. Tak przygotowane śliwki obtoczyć w cukrze pudrze i przełożyć na gorącą patelnię z roztopionym olejem kokosowym. Posypać cynamonem do smaku oraz szczyptą kardamonu i karmelizować do momentu aż śliwki zmiękną, ale nie będą się rozpadać (około 5 minut).
- Kaszę po ugotowaniu przełożyć do blendera, dodać banana, syrop klonowy (lub dowolny słodzik) oraz pozostałą szklankę mleka. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie gładki budyń. Gdy chcemy by był gorący można przełożyć z powrotem do garnka i ponownie zagotować. Ja podgrzałam budyń w Thermomixie, w którym był miksowany.
- Gotowy budyń jaglany wyłożyć do salaterek, polać karmelizowanymi śliwkami. Można dodać jeżyny i surowe śliwki lub inne ulubione dodatki.
I co, będzie na deser czy śniadanie?