Bezglutenowe ciasteczka z batatów (na mniej Tłusty Czwartek)

Text by: Ola Solińska-Nowak
Photos by: Tomasz Nowak
W kwestii świąt i uroczystości jestem tradycjonalistką – lubię spotkania przy rodzinnym stole i zawsze cieszę się, gdy mogę je urozmaicić jakimś wegańskim lub wegetariańskim smakołykiem.
Jedynym właściwie wyjątkiem jest Tłusty Czwartek. Nie mam z nim dobrych relacji, bo nigdy nie przepadałam za potrawami, które się z nim kojarzą. Mięsne kołduny w gęstym od ok rosole, pączki lub faworki na głębokim tłuszczu – to zdecydowanie nie moje smaki.
Dlatego też nie zaserwuję Wam przepisu na wegańskie pączki ani chruściki. W zamian oferuję super proste bezglutenowe ciasteczka z batatów, które nie tylko z powodzeniem wystąpią w roli tłustoczwartkowych umilaczy, ale też nie wpłyną rujnująco na Wasze zdrowie i figury ;).
Pomysł na bezglutenowe ciasteczka z batatów został zaczerpnięty z bloga True Taste Hunters. Trochę go jednak zmodyfikowałam, dodając m.in. mąkę z tapioki, która nadaje bezglutenowym wypiekom lepkości oraz soku z pomarańczy, który sprawia, że ciastka są jeszcze bardziej wilgotne.
No to do dzieła!
a
Bezglutenowe ciasteczka z batatów (bez cukru i mleka)
Składniki na ok. 30 ciasteczek
- 3/4 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1/4 szklanka karobu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 szklanka musu z pieczonych batatów
- 1 szklanka domowych powideł śliwkowych
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 1 szklanka ulubionych posiekanych bakalii (u mnie słonecznik, migdały, orzechy włoskie i rodzynki)
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
a
Wykonanie
- Do dużej miski wsyp mąki, karob i proszek do pieczenia.
- Dodaj mus z batatów, powidłam śliwkowe, sok pomarańczowy i oleje. Zamieszaj do połączenia składników.
- Do masy wsyp bakalie i płatki owsiane. Ponownie zamieszaj do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dodaj mąki. Jeśli zbyt suche – odrobinę wody lub mleka roślinnego.
- Ciasteczka wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając je wierzchem dłoni.
- Piecz ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól ciasteczkom całkowicie wystygnąć, zanim zdejmiesz je z blachy. Gotowe ciasteczka są miękkie i puszyste!
Prawda, że banalnie proste? No to chrup!
A jeśli macie ochotę na inne ciasteczka, to łapcie przepis na te dyniowe cuda!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!