Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez cukrubez mlekabezglutenoweciastkadeseryna słodkowegańskiewege kuchnia

Bezglutenowe ciasteczka z batatów (na mniej Tłusty Czwartek)

luty 19, 20200 komentarzy

Text by: Ola Solińska-Nowak

Photos by: Tomasz Nowak

W kwestii świąt i uroczystości jestem tradycjonalistką – lubię spotkania przy rodzinnym stole i zawsze cieszę się, gdy mogę je urozmaicić jakimś wegańskim lub wegetariańskim smakołykiem.

Jedynym właściwie wyjątkiem jest Tłusty Czwartek. Nie mam z nim dobrych relacji, bo nigdy nie przepadałam  za potrawami, które się z nim kojarzą. Mięsne kołduny w gęstym od ok rosole, pączki lub faworki na głębokim tłuszczu – to zdecydowanie nie moje smaki.

Dlatego też nie zaserwuję Wam przepisu na wegańskie pączki ani chruściki. W zamian oferuję super proste bezglutenowe ciasteczka z batatów, które nie tylko z powodzeniem wystąpią w roli tłustoczwartkowych umilaczy, ale też nie wpłyną rujnująco na Wasze zdrowie i figury ;).

Pomysł na bezglutenowe ciasteczka z batatów został zaczerpnięty z bloga True Taste Hunters. Trochę go jednak zmodyfikowałam, dodając m.in. mąkę z tapioki, która nadaje bezglutenowym wypiekom lepkości oraz soku z pomarańczy, który sprawia, że ciastka są jeszcze bardziej wilgotne.

No to do dzieła!

a

Bezglutenowe ciasteczka z batatów (bez cukru i mleka)

Składniki na ok. 30 ciasteczek

  • 3/4 szklanki bezglutenowej mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanka karobu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka musu z pieczonych batatów
  • 1 szklanka domowych powideł śliwkowych
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 szklanka ulubionych posiekanych bakalii (u mnie słonecznik, migdały, orzechy włoskie i rodzynki)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych

a

Wykonanie

  • Do dużej miski  wsyp mąki, karob i proszek do pieczenia.
  • Dodaj mus z batatów, powidłam śliwkowe, sok pomarańczowy i oleje. Zamieszaj do połączenia składników.
  • Do masy wsyp bakalie i płatki owsiane. Ponownie zamieszaj do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dodaj mąki. Jeśli zbyt suche – odrobinę wody lub mleka roślinnego.
  • Ciasteczka wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając je wierzchem dłoni.
  • Piecz ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól ciasteczkom całkowicie wystygnąć, zanim zdejmiesz je z blachy. Gotowe ciasteczka są miękkie i puszyste!

Prawda, że banalnie proste? No to chrup!

A jeśli macie ochotę na inne ciasteczka, to łapcie przepis na te dyniowe cuda!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Mydło z solą i masłem shea Kryzysowe chinkali - Obite Gary Kryzysowe chinkali
Scroll to top