Ashwagandha Latte – rozluźniający napój na wieczór
Przepis: Justyna Kupracz
Ashwagandha (indyjski żeń szeń, witania ospała) jest ze mną już od dawna. Zaczęłam ją stosować po treningu przy wspomaganiu regeneracji i tak stała się dla mnie miłym nawykiem. Kiedyś, przyjmowana w tabletkach dziś ewoluowała do postaci pysznej ashwagandha latte jako przyjemnie rozluźniający napój na wieczór.
Withania somnifera, bo tak po łacinie brzmi nazwa ashwagandhy, dzięki swoim wzmacniającym właściwościom znalazła zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej. Roślina jest adaptogenem i znajdziemy w niej wiele związków wspomagających pracę mózgu i odporność na stres. Ze względu na swoje właściwości zwiększające siły witalne, ashwagandha jest zalecana również przy wysiłku fizycznym.
W indyjskim żeń szeniu można znaleźć witanolidy o właściwościach przeciw-bakteryjnych i przeciwnowotworowych, glikowitanolidy, wspomagające odporność organizmu oraz świeżo opisane przez naukowców związki nazwane witanozydami. Roślina działa przeciwdepresyjnie, pomagając w koncentracji i przy osłabieniu organizmu.
Wszystkie te cechy sprawiają, że witania ospała staje się świetnym suplementem diety, szczególnie przy jesiennym braku witaminy D. Moim zdaniem, wraz ze złotym mlekiem o którym pisałam tutaj tworzy dobrze dobraną parę, która mocno poprawia jakość pięknego, acz nie nie tak prostego jesiennego życia.
Przepis na Ashwagandha Latte — rozluźniający napój na wieczór:
- Szklanka mleka roślinnego (proponuje owsiane z tego przepisu)
- 1 Łyżeczka organicznej ashwagandhy
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty mielonego kardamonu
- Szczypta mielonego imbiru
- Odrobina startej laski wanilii
Podgrzewamy delikatnie mleko do około 50 stopni i dodajemy do niego wszystkie składniki mieszając bardzo dokładnie trzepaczką. Na wierzchu wytworzy się delikatna pianka. Przelewamy do ulubionego kubka i wypijamy wieczorem ciesząc się chwilą rozluźnienia. Przepis można modyfikować, odejmować i dodawać ulubione składniki, nie zmieniając jednak bazy, czyli jak można się spodziewać – mleka i ashwagandhy 🙂
Źródła:
Obidoska G., Sadowska A., Rośliny o działaniu adaptogennym, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19718255
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!