Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


ashwagandhablogchillaxjesieńlifestylemlecznenaturlanerelaxzdrowie

Ashwagandha Latte – rozluźniający napój na wieczór

listopad 1, 20190 komentarzy

Przepis: Justyna Kupracz

Ashwagandha (indyjski żeń szeń, witania ospała) jest ze mną już od dawna. Zaczęłam ją stosować po treningu przy wspomaganiu regeneracji i tak stała się dla mnie miłym nawykiem. Kiedyś, przyjmowana w tabletkach dziś ewoluowała do postaci pysznej ashwagandha latte jako przyjemnie rozluźniający napój na wieczór.

Withania somnifera, bo tak po łacinie brzmi nazwa ashwagandhy, dzięki swoim wzmacniającym właściwościom znalazła zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej. Roślina jest adaptogenem i znajdziemy w niej wiele związków wspomagających pracę mózgu i odporność na stres. Ze względu na swoje właściwości zwiększające siły witalne, ashwagandha jest zalecana również przy wysiłku fizycznym.

W indyjskim żeń szeniu można znaleźć witanolidy o właściwościach przeciw-bakteryjnych i przeciwnowotworowych, glikowitanolidy, wspomagające odporność organizmu oraz świeżo opisane przez naukowców związki nazwane witanozydami. Roślina działa przeciwdepresyjnie, pomagając w koncentracji i przy osłabieniu organizmu.

Wszystkie te cechy sprawiają, że witania ospała staje się świetnym suplementem diety, szczególnie przy jesiennym braku witaminy D. Moim zdaniem, wraz ze złotym mlekiem o którym pisałam tutaj tworzy dobrze dobraną parę, która mocno poprawia jakość pięknego, acz nie nie tak prostego jesiennego życia.

Przepis na Ashwagandha Latte — rozluźniający napój na wieczór:

  • Szklanka mleka roślinnego (proponuje owsiane z tego przepisu)
  • 1 Łyżeczka organicznej ashwagandhy
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • Szczypta mielonego imbiru
  • Odrobina startej laski wanilii

Podgrzewamy delikatnie mleko do około 50 stopni i dodajemy do niego wszystkie składniki mieszając bardzo dokładnie trzepaczką. Na wierzchu wytworzy się delikatna pianka. Przelewamy do ulubionego kubka i wypijamy wieczorem ciesząc się chwilą rozluźnienia. Przepis można modyfikować, odejmować i dodawać ulubione składniki, nie zmieniając jednak bazy, czyli jak można się spodziewać – mleka i ashwagandhy 🙂

Źródła: 

Obidoska G., Sadowska A., Rośliny o działaniu adaptogennym, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin

Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRCTN78958974, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19718255

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Jesienny krem do twarzy z masłem shea Jagielnik z musem mango Jagielnik z musem mango – powiew egzotyki w środku listopada
Scroll to top