Jagielnik z musem mango

Jagielnik z musem mango – powiew egzotyki w środku listopada

/
Lekko orzeźwiający, z tropikalną nutką, ten prosty jagielnik przypomni Wam najpiękniejsze słoneczne chwile i doda energii w jesienną szarówkę. A wszystko dzięki 3 aktorom pierwszoplanowym: mango, kaszy jaglanej i miodzie akacjowym.
Ashwagandha Latte

Ashwagandha Latte - rozluźniający napój na wieczór

/
Ashwagandha (indyjski żeń szeń, witania ospała) jest ze mną już od dawna. Zaczęłam ją stosować po treningu przy wspomaganiu regeneracji i tak stała się dla mnie miłym nawykiem.

Jesienny krem do twarzy z masłem shea

/
Do produkcji kremu użyłam oliwy z oliwek oraz paru innych składników, które w połączeniu dobrze sprawdzają się na jesienne wiatry i deszcze. Jednak, pierwsze skrzypce w tej kosmetycznej operze, gra moja nowa gwiazda — masło shea.
Wegański sticky toffe pudding

Wegański sticky toffe pudding czyli cudo z daktyli

/
Sticky toffe pudding to, obok sztuki parzenia herbatki, jedno z nielicznych osiągnięć kulinarnych Brytyjczyków, które zachwyciło tłumy. Bardzo słodki i wilgotny deser z daktyli podaje się na ciepło z gęstym sosem toffee i lodami. 

Chrupiąca lepinja na jesienną słotę

/
Lepinja to rodzaj bałkańskiej bułki pitowej, której używa się w Chorwacji jako podstawę kanapek i hamburgerów lub jako dodatek do dań obiadowych. Nasza wegańska wersj lepinji jest chrupiąca i złocista - idealnie komponuje się z jesiennymi smakami.

Dobra tek, czyli Chorwacja od kuchni

/
Czyli subiektywnie o (mało) wegetariańskiej kuchni chorwackiej. Zainspirowane wrześniową podróżą po chorwackim wybrzeżu, zebrałyśmy dla Was trochę cennych informacji i wskazówek, jak przetrwać na diecie wegetariańskiej w (k)raju mięsożerców.
Racuchy z batata - Obite Gary

Racuchy z batata i bananów

/
Racuchy z batata i bananów. Słodkie jak pierwsze dni wakacji i ciepłe jak piasek na rajskiej plaży, te niepozorne wegańskie placuszki zamienią każdy poniedziałek w słoneczną niedzielę. Idealne z polewą z nerkowców i ulubionymi owocami.
Tarta gruszkowa z kremem jaglanym (

Tarta gruszkowa z kremem jaglanym

/
Tarta gruszkowa z kremem jaglanym na złociste zakończenie lata. Słodycz gruszek w połączeniu z kruchym ciastem i rozpływającym się w ustach waniliowym budyniem doda otuchy, rozgrzeje od środka i pozwoli cieszyć się ostatnimi dniami sierpnia.
meksykańskie danie jednogarnkowe

Meksykańskie danie jednogarnkowe

/
Meksykańskie danie jednogarnkowe, znane też jako przegląd lodówki, to jeden z najgenialniejszych wynalazaków ludzkości. Robi się samo, kiedy ty spokojnie nakładasz maseczkę na twarz.
zapiekana owsianka ze śliwkami

Zapiekana owsianka ze śliwkami

/
Dziś w repertuarze śnadaniowym bardzo prosta zapiekana owsianka ze śliwkami. Jeśli odpowiednio wcześniej rozgrzejesz piekarnik, jej przygotowanie zajmie Ci ok. 20 min. Idealnie pasuje do pierwszej mocnej porannej kawy.