Bezglutenowe ciasteczka dyniowe

by Ola Solińska-Nowak
Bezglutenowe ciasteczka dyniowe
Dużo czasu nas nie było, ale zmian niewiele; idzie wiosna, w portfelu wciąż wieje wiatr, a ja bezustannie głodna. Postanowiłam więc posprzątać a przy okazji ofiarować sobie nieco bieda-hygge. Tytułowe bezglutenowe ciasteczka dyniowe powstały z jesiennych wspomnień (zeszłoroczne powidła śliwkowe i zamrożona dynia w kostkach) oraz składników zalegających – poczerniałego banana i nienaruszonej torebki mąki ryżowej (kupiona dawno temu bez konkretnego pomysłu na zużytkowanie). Inspirowane tym przepisem, bieda ciasteczka nie zawierają cukru (bo nie miałam), są modnie bezglutenowe, mają piękny pomarańczowy kolor, pachną obłędnie, parzą w podniebienie (bo tylko cieniasy czekają aż ostygną) i niezawodnie poprawiają humor (zwłaszcza, gdy macza je się w domowym winie).
a
Składniki (wychodzi ok. 30 ciasteczek):
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1,5 szklanki płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół banana (ważne, żeby był przejrzały, bardzo słodki)
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mieszanki studenckiej
a’
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz dynię do miękkości (zajmie to ok. 6o min.), po ostudzeniu zblenduj na gładką masę. Odstaw do ostudzenia.
- Piekarnik zostaw rozgrzany. Tymczasem w misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawy i płatki.
- Rozmieszaj siemię lnianie w kilku łyżkach ciepłej wody aż do uzyskania gęstego kisielu. Połącz puree dyniowe z siemieniem, rozgniecionym bananem, miodem i powidłami. Na koniec dodaj olej roślinny. Jeśli ciasto jest za mało słodkie, dodaj miód lub cukier trzcinowy (według uznania).
- Połącz suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj mieszankę studencką i jeszcze raz przemieszaj dłońmi ciasto. Powinno być lepkie, ale zwarte (jeśli jest za suche, można dodać odrobinę wody; jeśli zbyt lejące – podsypać mąką).
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękoma wyrabiaj kulki ciasta wielkości dużych orzechów włoskich. Kładź blachę i rozpłaszcz dłonią (ciastka jeszcze wyrosną, więc nie powinny być grubsze niż 6 mm). Pod naszymi ciastkami powinien naturalnie wytrącić się olej.
- Piecz około 20 minut (aż zbrązowieją).
Omnom nom!
a
Ciasteczkowym potworom może spodobać się też przepis na ciasteczka z kożuchów.