(Suprematyczny) Wegański „sernik”

Zdjęcia: Ola Krupa
Przepis: Ola Solińska
czarny prostokąt,
niebieski trójkąt.
wegański „sernik”
z nerkowców i borówki amerykańskiej.
Według ojca suprematyzmu, „artysta może być twórcą dopiero wówczas, gdy kształty jego obrazu nie mają nic wspólnego z naturą.” Podstawowym wyróżnikiem kierunku był więc zwrot ku prostym elementom geometrycznym: koła, trójkąta i linii prostej – to w nich zamyka się wszechświat, a tym samym prawdy podstawowe, najwyższe.
My też zapragnęłyśmy dotknąć prawd absolutnych, a – jak wiadomo – rozkosze smakowe zbliżają nas do Oświecenia ;). Zdecydowałyśmy się więc na deser o fantastycznej barwie, jednak w całości złożony z prostych, naturalnych składników. Wegański, na mleku kokosowym, z nerkowcami i słonecznikiem. Ciało niebieskie na obcej, prostokątnej planecie.
Składniki na jedną blaszkę:
Spód
- 1 ½ szklanki orzechów laskowych
- ⅓ szklanki gorzkiego kakao
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- 100 g wydrylowanych suszonych daktyli (wcześniej moczonych ok. 10 min. we wrzątku)
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka wanilii
Masa „serowa”
- 1 szklanka słonecznika (moczonych przez noc)
- 1 szklanka nerkowców (moczonych przez noc)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka wanilii
- 3 łyżki ulubionego wegańskiego słodu (np. stewii, syropu z agawy)
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 2 szklanki borówek amerykańskich
- Opcjonalnie: mielone siemię lniane
Wykonanie:
- Namoczone daktyle zmiksować na gładką masę mikserem i odstawić;
- Orzechy i wiórki wrzucić do misy blendera i zblendować na grudkowate masło orzechowe;
- Masę daktylową i orzechową połączyć mikserem z pozostałymi składnikami i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) przykrytej papierem do pieczenia;
- Chłodzić w zamrażarce min. godzinę;
- Namoczony słonecznik i nerkowce utrzeć blenderem na grudkowate masło orzechowe;
- Dodać pozostałe składniki (na końcu borówki);
- Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej wiórków lub zagęścić ją mielonym siemieniem lnianym;
- Wyciągnąć „spód” z zamrażarki i wyłożyć na nim masę „serową”. Chłodzić w lodówce min. kilka godzin;
- Podawać z konfiturą z jagód.
Pycha!
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!