Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


bez cukrubez glutenubez mlekabez pieczeniaciastadeseryna słodkowegańskiewege kuchnia

(Suprematyczny) Wegański „sernik”

lipiec 10, 20150 komentarzy
Tekst: Ola Solińska

Zdjęcia: Ola Krupa

Przepis: Ola Solińska

czarny prostokąt,
niebieski trójkąt.
wegański „sernik”
z nerkowców i borówki amerykańskiej.

Według ojca suprematyzmu, „artysta może być twórcą dopiero wówczas, gdy kształty jego obrazu nie mają nic wspólnego z naturą.” Podstawowym wyróżnikiem kierunku był więc zwrot ku prostym elementom geometrycznym: koła, trójkąta i linii prostej – to w nich zamyka się wszechświat, a tym samym prawdy podstawowe, najwyższe.

My też zapragnęłyśmy dotknąć prawd absolutnych, a – jak wiadomo – rozkosze smakowe zbliżają nas do Oświecenia ;). Zdecydowałyśmy się więc na deser o fantastycznej barwie, jednak w całości złożony z prostych, naturalnych składników. Wegański, na mleku kokosowym, z nerkowcami i słonecznikiem. Ciało niebieskie na obcej, prostokątnej planecie.

 

Składniki na jedną blaszkę:

Spód

  • 1 ½ szklanki orzechów laskowych
  • ⅓ szklanki gorzkiego kakao
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g wydrylowanych suszonych daktyli (wcześniej moczonych ok. 10 min. we wrzątku)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżka wanilii

Masa „serowa”

  • 1 szklanka słonecznika (moczonych przez noc)
  • 1 szklanka nerkowców (moczonych przez noc)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka wanilii
  • 3 łyżki ulubionego wegańskiego słodu (np. stewii, syropu z agawy)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • Opcjonalnie: mielone siemię lniane

 

Wykonanie:

  • Namoczone daktyle zmiksować na gładką masę mikserem i odstawić;
  • Orzechy i wiórki wrzucić do misy blendera i zblendować na grudkowate masło orzechowe;
  • Masę daktylową i orzechową połączyć mikserem z pozostałymi składnikami i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) przykrytej papierem do pieczenia;
  • Chłodzić w zamrażarce min. godzinę;
  • Namoczony słonecznik i nerkowce utrzeć blenderem na grudkowate masło orzechowe;
  • Dodać pozostałe składniki (na końcu borówki);
  • Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej wiórków lub zagęścić ją mielonym siemieniem lnianym;
  • Wyciągnąć „spód” z zamrażarki i wyłożyć na nim masę „serową”. Chłodzić w lodówce min. kilka godzin;
  • Podawać z konfiturą z jagód.

Pycha!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Lody waniliowe (Suprematyczne) lody buraczkowe
Scroll to top