Chleb żytni z mąką orkiszową
Tekst: Ola Solińska-Nowak
Zdjęcia: Ola Krupa
Zapach świeżego chleba nie tylko drażni zmysły, ale budzi swojskie skojarzenia z domem, braterstwem, poczuciem bezpieczeństwa. To przecież bochenkiem chleba wita się w Polsce gości, a przełamując się z kimś pieczywem wyrażamy jednocześnie bliskość i zaufanie. Bez chleba trudno wyobrazić sobie śniadanie, chrupiąca kromka jest też świetnym towarzyszem zup i dań jednogarnkowych. Słowem – chleb jest dobry na wszystko. Pod warunkiem oczywiście, że jest świeży i pozbawiony zbędnych barwników i konserwantów.
Jeśli chcemy mieć pewność, że chleba nie uatrakcyjniono karmelem lub spulchniaczami, najlepiej upiec go samemu. Do wyboru mamy dwa podstawowe rodzaje – chleby na drożdżach (szybsze w produkcji) lub nieco bardziej wymagające, za to zdrowsze (bogate w bakterie kwasu mlekowego wspomagające pracę jelit i o niższym indeksie glikemicznym od drożdżowych odpowiedników) – chleby na zakwasie.
Zakwas można przygotować samemu. Trwa to kilka dni i jest pracochłonne, ale wyhodowany raz zaczyn można przechowywać w lodówce i wykorzystywać go do kolejnych wypieków. Internet obfituje w przepisy i rady dotyczące hodowli zakwasu, my polecamy Wam ten.
Przygotowany zakwas posłuży Wam do upieczenia pysznego chleba żytniego z mąką orkiszową. Smaczny i niewymagający, bo nie trzeba go ugniatać. Przepis znalazłyśmy tutaj, znacznie go jednak uprościłyśmy, rezygnując z ziaren i przypraw. Wyszedł idealny i sprawdza się wyśmienicie jako baza do kanapek z pesto niedźwiedzim
Składniki na jeden bochenek
- 175 g mąki żytniej typu 2000
- 165 g mąki orkiszowej typu 750 lub wyższej
- 150 g mąki pszennej
- 400 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki zakwasu żytniego dokarmianego 8-12 h wcześniej
Przygotowanie
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól i przygotowany wcześniej zakwas.
- Dolać wodę i wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
- Uformować bochenek i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 12 godzin.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec 70 min (najlepiej na kamieniu do pieczenia chleba).
Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy! 😉
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!