Sypane ciasto borówkowe (wegańskie, bez glutenu i cukru)
lipiec 20, 2020
0 komentarzy

Tekst i zdjęcia: Ola Solińska-Nowak
Sezon na jagody i borówki w pełni więc czas zrobić z nich pożytek. Dziś na Obitych przedstawiam najmniej wymagający placek świata – sypane ciasto borówkowe. Nie dość, że sypie się je w pięć minut, to w dodatku ma bardzo mało kalorii i zawsze się udaje. Można je zrobić w wersji bezglutenowej (jak ja) lub zastąpić kaszkę kukurydzianą kaszką manną. W obu wersjach smakuje wyśmienicie, jest cudownie wilgotne, kwaskowate i pachnie jak słoneczna leśnia polana.
Do dzieła!
Sypane ciasto borówkowe
(bez glutenu, mleka i cukru)
a
Składniki (na tortownicę o wymiarach 24×24):
- 1 szklanka suchej kaszki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 łyżek erytrolu
- 1 łyżka cynamonu
- 1,2 kg jagód, borówek lub innych owoców leśnych
- 125 g roztopionego oleju kokosowego
a
Wykonanie
- Borówki podsmażyć 2-3 minuty na suchej patelni z cynamonem i 2 łyżkami erytrolu (aż puszczą sok i nieco zgęstnieją). Powstały „mus” podzielić na dwie części.
- W tym czasie pozostały erytrol wymieszać z kaszką, mąką ryżową i sodą. Podzielić na trzy części.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.
- Mąkę z kaszką, sodą i erytrolem przesypać na dno tortownicy i przykryć połową musu borówkowego. Na niego wysypać drugą część sypkich produktów i ponownie wyłożyć na nie mus. Przyprószyć go ostatnią warstwą kaszki, mąki, sody i erytrolu, a następnie dokładnie rozprowadzić na ostatniej warstwie płynny olej kokosowy.
- Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut pod przykryciem (np. pod warstwą papieru do pieczenia). Następnie odkryć i piec kolejne 30 min, aż góra będzie zarumieniona.
- Warto poczekać, by ciasto nieco ostygło, inaczej ciężko będzie je kroić na kawałki :). Przestudzony placek można posypać cukrem pudrem, cynamonem lub podawać z lodami waniliowymi i ubitą śmietanką kokosową.
Pycha!
Macie ochotę na więcej letnich smaków? Wypróbujcie pyszny jogurtowiec z morelami i migdałową kruszonką :).
Odpowiedz
Chcesz wziąć udział w dyskusji?Śmiało, napisz coś!