Obite Gary
  • Home
  • Wege kuchnia
  • Eko Pielęgnacja
  • O nas
  • Współpraca
  • Search
  • Menu


balsamlifestyleoliwaspa

Balsam do ciała z chorwackiej oliwy

październik 2, 20190 komentarzy

Przepis: Justyna Kupracz

balsam do ciała z chorwackiej oliwy

Z podróży zawsze przynoszę piękne wspomnienia ale lubię też poszukać kuchennych i kosmetycznych inspiracji. W przypadku Chorwacji, w której Obite Gary spędzały ostatnie wakacje, bez wątpienia zainspirowała mnie oliwa z oliwek. Jest nie tylko pyszna ale też wspaniale zmiękcza skórę i idealna do balsamu do ciała z chorwackiej oliwy.

Wróciwszy objuczona w worki z tym chorwackim skarbem, postanowiłam użyć jej do produkcji różano-oliwkowego balsamu do ciała. W sam raz na rozpoczęcie jesieni w dobrym nastroju. Oliwę z oliwek można stosować samodzielnie ale ja wolę dodać ją do super prostego i własnoręcznego kosmetyku do ciała.

Składniki na balsam do ciała z chorwackiej oliwy:

  • 60 ml oliwy
  • 8 g wosku pszczelego
  • 50 ml wody różanej
  • Opcjonalnie: parę kropel ulubionego olejku eterycznego

Do miski wlej oliwę, dodaj wosk pszczeli i bardzo ostrożnie podgrzej w rondelku (lub kąpieli wodnej), ale tak by nie dopuścić do zagotowania—musimy jedynie upłynnić wszystkie składniki. Delikatnie podgrzej też wodę różaną, tak by miała taką samą temperaturę jak wosk i oliwa.Następnie zmiksuj oliwę z woskiem i delikatnie dodawaj po pół łyżeczki wody różanej, cały czas intensywnie miksując.Na sam koniec sporządzania mieszanki możemy dodać do niej parę kropel ulubionego olejku eterycznego.

Wosk pszczeli składa się w głównej mierze z kwasu palmitynowego, który naturalnie występuje w ludzkim naskórku dzięki czemu, doskonale odżywia i natłuszcza skórę. Wosk posiada też duże ilość witaminy A, która nie tylko niszczy wolne rodniki ale i pobudza komórki skóry do produkcji kolagenu. W tym przepisie wosk pełni rolę emulgatora—umożliwia połączenie się wody i oleju.

Wyjątkowe właściwości oliwy powodują, że skóra pod jej działaniem staje się gładka i miękka. Oliwa ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które super  wpływają na skórę. Zawarta w niej wysoka dawka witaminy F, bardzo dobrze chroni też przed utratą wilgoci. Dzięki właściwościom przeciwrodnikowym jest także naturalnym filtrem UV.

Nasz trzeci składnik—woda różana doskonale nawilża skórę, jest antyoksydantem i spowalnia procesy starzenia.

Balsam do ciała z chorwackiej oliwy najlepiej zużyć w okresie 3-4 tygodni. A kiedy się skończy, polecam zabrać się za kolejny o innym ulubionym zapachu! <3

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Refresh

*

Dobra tek, czyli Chorwacja od kuchni Chrupiąca lepinja na jesienną słotę
Scroll to top